Sulling: palusin Liisa Oviiril mitte esile kutsuda uut EASi juhtimiskriisi (8)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Sulling
Anne Sulling Foto: Tairo Lutter

Endine väliskaubandus- ja ettevõtlusminister, EASi nõukokku kuulunud Anne Sulling (RE) kritiseerib ettevõtlusminister Liisa Oviiri (SDE) tegevust ja kinnitab, et Hanno Tomberg on oma tööga hästi hakkama saanud.

Sulling kirjutab oma sotsiaalmeedia kontol, et helistas möödunud nädala esmaspäeval Liisa Oviirile ja tuletas talle meelde seisu, milles EAS vaevles kaks aastat tagasi, kui Sulling EAS juhtimist ise ministrina korrastama asus. «Palusin tal mitte kutsuda esile uut EAS juhtimiskriisi. Tuletasin meelde, et praeguse nõukogu põhimõte on, et juht peab saama valida oma meeskonna, mis tähendab, et kui lahkub juhatuse esimees, siis lahkub suure tõenäosusega kogu juhatus,» kirjeldas ta. 

«Rääkisin, et Tombergi vastutama panemine 2012. aasta EAS juhatuse poolt tehtud probleemsete otsuste eest on ülekohtune ja ebaaus. Oviir minuga pikalt kõnelda ei soovinud. Küsis: «Miks ma üldse sinuga seda diskussiooni pean? Aitäh info eest ja mul on nüüd koosolek.» Ja lõpetas kõne,» meenutas Sulling.

Endine minister nendib, et tal on EASist tõeliselt kahju. «EAS on saanud viimased kaks aastat nautida töörahu ja Hanno Tomberg on oma tööd teinud erakordse pühendumusega ning saanud selles väga-väga raskes ametis pigem hästi hakkama,» leiab ta. 

«Rääkisin, et Tombergi vastutama panemine 2012. aasta EAS juhatuse poolt tehtud probleemsete otsuste eest on ülekohtune ja ebaaus. Oviir minuga pikalt kõnelda ei soovinud. Küsis: «Miks ma üldse sinuga seda diskussiooni pean? Aitäh info eest ja mul on nüüd koosolek.» Ja lõpetas kõne.»

Sulling rõhutab, et suures pildis on Tomberg hästi hakkama saanud – kui väga otsida, siis leiab ikka, mille kallal norida, kuid kelle puhul ei leiaks. Seda kinnitas Sullingu sõnul ka EASi üksuste juhtide eile hommikul nõukogule adresseeritud kiri, mis ütles, et kunagi varem pole EASi juhatusega neil nii hea koostöö olnud ning palusid nõukogul mitte juhatust tagasi kutsuda. 

«Mind liigutas teadmine, et vaatamata sellele, et Oviir oli täna hommikul nõudnud nõukogu liikmetelt juhatuse maha võtmist, otsustasid kaks nõukogu liiget parem lahkuda nõukogu koosolekult enne hääletust kui hääletada Tombergi vastu. Kaks eirasid Oviiri nõudmist ning kolm kuuletusid,» kirjutas ta.

Nii mõnigi nõukogu liige vihjas Sullingu sõnul, et Oviir oli pannud nõukogu liikmed valiku ette – kas läheb juhatus või läheb nõukogu. Sellest lähtuvalt olid mõned nõukogu liikmed kalkuleerinud nii, et EASi huvides oleks see, et mingigi juhtorgan säiliks, sest nõukogu lahkudes teeks Oviir oma äranägemise järgi uue nõukogu, kes juhatuse ikkagi lahti laseks.

Sulling lisab, et tema kardab, et eile EASis toimunu on vaid eelmäng sellele, mis hakkab toimuma kogu riigis uue koalitsiooni juhtimisel. 

Postitusele reageerib ka välisminister Jürgen Ligi, kes märgib, et nime poolest hoolivat erakonda juhib mõtte ja headuse asemel tühi kurjus. Ligi kommentaar leiab toetust teiste erakonnakaaslaste seas.

Anne Sulling kuulus kuni novembri alguseni ka ise riigikogu liikmena EASi nõukokku, kuid 4. novembril kutsus ta sellelt kohalt tagasi ettevõtlusminister Liisa Oviir, kui SDE ja IRLi ministrid hakkasid samal päeval ridamisi allkirjastama käskkirju, et vabastada riigiettevõtete nõukogudest riigikogu liikmeid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles