Elukutse – juht

Sirje Niitra
Copy

Donald Trumpi valimine USA presidendiks on tekitanud palju küsimusi, kuid üks neist võiks kõlada nii: kas ettevõtluse ja juhtimise kogemus kinnisvara-, meelelahutus- ja meediaäris annab piisava pädevuse maailma mõjuvõimsama riigi presidendi rolli täitmiseks või peaks tee sellele ametikohale käima eri poliitvaldkondade juhtimise kogemuse kaudu? Valimiste tulemus näitas, et meedia- ja meelelahutusäri kogemusest oli vähemalt võitmiseks kasu küll.

Eestis on hulk võimekaid juhte, kes sujuvalt ühest valdkonnast teise liiguvad ja igal pool hakkama saavad. Tundub, et tõesti on ükskõik, kas juhtida saapavabrikut või mõnd kõrgtehnoloogial põhinevat ettevõtet. Aga tegelikult? Arter uuris asja mitmelt tuntud tippjuhilt.

Kõigepealt aga, kui universaalne see juhiamet ikkagi on? Vastab EBSi ettevõtluse õppetooli juhataja professor Tiit Elenurm: «Pikalt samas valdkonnas tegutsenud juht ei pruugi tunnetada suurt pilti ja muudatuste tuuli. Teda ähvardab edu lõks ehk püüe teha sama asja lihtsalt natuke paremini olukorras, kus ärimudelit tuleks radikaalselt uuendada. Juba aastakümneid tagasi järeldas Karl-Erik Sveiby Rootsis tehtud uuringutes, et haiglates tekib palju probleeme, kui juhtkond koosneb vaid meditsiinivaldkonda tundvatest inimestest, sest nad keskenduvad liialt võidurelvastumisele ehk meditsiiniseadmete hankimisele, ega arenda patsientide teenindamist tervikuna.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles