USA presidendikandidaadid lahkasid välis- ja finantspoliitikat

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA presidendikandidaadid, vabariiklane John McCain ja demokraat Barack Obama, arutlesid teisel teledebatil majandust ning sise- ja välispoliitikat puudutavate küsimuste üle.


Võrreldes viimastel nädalatel sagenenud isiklike rünnakutega ja eelmise televäitlusega, mida jälgis enam kui 50 miljonit televaatajat, kulges eilne debatt konstruktiivsemas õhkkonnas, kirjutas CNN News.

Belmonti ülikoolis toimunud debatil üritas Illinoisi senaator Obama oma vabariiklasest rivaali siduda praeguse presidendi George W. Bushi nurjunud välispoliitikaga. McCain omakorda süüdistas Obamat selles, et viimane «ei mõista» riigi julgeolekut ohustavaid väljakutseid ja viitas Obama nõrkusele välispoliitilistes küsimustes.

Eriti teravaks kujunes debatt Iraagi sõjaga seotud küsimustes, sest Obama süüdistas vabariiklasi selles, et USA väeüksused Iraaki üldse viidi, mistõttu kannatas oluliselt ka USA missioon Afganistanis.

«Senaator Obama oleks väed koju toonud kaotajatena. Mina toon nad koju võidu ja auga,» ütles McCain, kes kinnitas, et vägede väljatoomine Iraagist võrduks kaotusega.

Vastates küsimusele Venemaa kohta, lubas Obama taas kaitsta Balti riike ja endisi NSV Liidu satelliitriike. McCain nimetas Venemaad «kurjuse impeeriumiks» ning juhtis tähelepanu asjaolule, et riigil on ikka veel «natsionalistlikud ajendid», mis tema hinnangul on väga ohtlikud. McCaini sõnul näitasid augustikuised sündmused Gruusias, et järgmisena võib Venemaa sihikul olla Ukraina, vahendas Reuters.

Obama hinnangul seisab USA silmitsi riigi ajaloo ulatuslikuma finantskriisiga pärast Suurt depressiooni ning ta peab selles süüdlaseks Bushi administratsiooni poliitikat. Mõlemad presidendikandidaadid soovitasid valitsusel osta halvaksläinud kodulaene, et nii stabiliseerida kinnisvaraturgu. McCain lõi endast seejuures kuvandi, kui «järjekindlast reformijast» ja hindas kodulaenudeprogrammi maksumust 300 miljardile USA dollarile.

Arizona osariigi senaatori McCaini kinnitusel viib Obama plaanitav maksude tõstmine aga tööpuuduseni. Obama kinnitas oma vastulauses, et ka keskklassi kuuluvad ameeriklased vajavad päästepaketti, mitte ainult Wall Street.

Mõlemad presidendikandidaadid kuulutasid end väitluse võitjaks, kuid CBSi ja CNNi korraldatud arvamusküsitlused näitasid Obama ülekaalu.

Ameerika Ühendriikides toimuvad presidendivalimised 4. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles