Karskusliit korraldab alkoholiohvrite mälestuskontserdi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Jaani kirik.
Tallinna Jaani kirik. Foto: Peeter Langovits

Eesti karskusliit korraldab reedel Tallinna Jaani kirikus esimese alkoholiohvrite mälestuskontserdi, millega pööratakse tähelepanu tuhandetele alkoholi ohvritele.

Kell 19 algava tasuta kontserdi eesmärgiks on juhtida tähelepanu alkoholiga seonduva kahju statistiliste numbrite taga olevatele inimestele, teatas liit. Igal aastal sureb Eestimaal alkoholi tarvitamisega seonduvalt umbes 2000 inimest.

«Legaalse sõltuvusainena toob alkohol endaga kaasa ühiskonnale tohutult suure koorma, millega kummaliselt on ühiskond omamoodi justkui ära harjunud,» ütles karskusliidu esimees Lauri Beekmann. «Kontserdi üheks sihiks on öelda, et tegemist ei ole ühiskondliku loomuliku kaoga. Iga konkreetne juhtum on kohutav tragöödia, mida me ei peaks vaatama kui statistilist numbrit.»

Liidu teatel mõjutab alkoholi tarvitamine lisaks konkreetsele tarvitajatele ka paljusid inimesi nende kõrval, alates lastest, kes elavad alkohoolikute perekondades kuni süütute liiklejateni, kes satuvad roolijoodiku ohvriks.

Kontserdil esineb Üle-eestiline Noorte Sümfooniaorkester Lehari Kausteli juhatusel.

Reedel kogunevad Tallinna ka Põhjamaade, Baltikumi ning rahvusvahelised organisatsioonid pühapäevani kestva NordANi (Nordic Alcohol and Drug Policy Network) konverentsile, et tähelepanu alla võtta alkoholi tarvitamisega seotud kahju kolmandatele osapooltele.

«Sageli on kuulda arvamust, et alkoholi tarvitamine on tarvitaja isiklik asi ning ei peaks olema valitsuste muretseda,» märkis NordANi president Gabriel Romanus. «Me teame aga nüüd, et alkohol on faktoriks enamiku vägivallajuhtumite ja paljude liiklusõnnetuste taga.»

Ta lisas, et tuhanded lapsed elavad perekondades, kus on alkoholiprobleem, mis põhjustab neile tõsiseid kannatusi, vaatamata sellele, kas see väljendub füüsilises vägivallas või mitte.

Sellest tulenevalt omavad valitsused kohustust püüda hoida inimesi liiga palju joomast ning alkoholipoliitika küsimusi tuleb võtta tõsiselt, lausus Romanus.

Igal aastal sureb maailmas alkoholi tarvitamise tõttu üle 2 miljoni inimese. Maailma Terviseassamblee 22. mai sessioonil võeti vastu resolutsioon, mis kutsub välja töötama globaalse strateegia alkoholiga seonduva kahju vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles