Rahutud islamimaad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused islamimmades.
Rahutused islamimmades. Foto: graafika: Silver Alt

Süüria
Nagu mitmes teises Lähis-Ida riigis, on Süürias aastakümneid, selle riigi puhul 1963. aastast kehtinud eriolukord. Internetis levinud üleskutse korraldada Süürias samasugune «vihapäev» tähistamaks Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki kukutamist kukkus läbi – tänavatele ei tulnud kedagi ja olukord riigis on jäänud rahulikuks. 2000. aastal isalt võimu pärinud president Bashar al-Assad on siiski lubanud poliitilisi reforme. Noorema Assadi ajal on vabaks lastud sadu poliitvange, kuid kogu poliitiline ja majanduslik võim riigis on endiselt sotsialistliku Baathi partei käes.

Saudi Araabia
Saudi Araabia on tänu tohututele naftavarudele tõusnud alaarenenud kõrberiigist üheks Lähis-Ida rikkamaks maaks. Al-Saudi kuningakoda aga peab vaatamata suhtelisele jõukusele reageerima rahva survele reforme teha, samal ajal islamistlike mässuliste vastu võideldes.

Stabiilsuse huvides on opositsiooniliikumised riigis keelatud. Kuningas Abdullah Bin-Abd-al-Aziz Al-Saudi peetakse araabia maailmas laiemate araabia huvide eestseisjaks. Tema nõustus eelmisel kuul vastu võtma ka Tuneesiast põgenema sunnitud diktaatori Zine al-Abidine Ben Ali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles