Kasvatamist vajavad hoopis lapsevanemad (4)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Herczog osales sel nädalal lastekaitse liidu korraldatud konverentsil «Kuidas elad, Eestimaa laps? Eile, täna, homme».
Maria Herczog osales sel nädalal lastekaitse liidu korraldatud konverentsil «Kuidas elad, Eestimaa laps? Eile, täna, homme». Foto: Jaanus Lensment

Eestit külastanud ungarlannast sotsioloog Maria Herczog, kes on laste õiguste eest võitleva organisatsiooni Eurochild endine president ja ÜRO lapse õiguste komitee liige, leiab, et täiskasvanutel on raske mõista, et lastel on nendega võrdsed õigused.

ÜRO lapse õiguste konventsiooniga ühinemisest täitus Eestil 25 aastat. Mida annab see Eesti lapsele, et me selle konventsiooniga ühinenud oleme?

Miks on olemas inimõigused? Seda vist ei küsi keegi. Kõik me väärime kaitstust ja austust – et meile antaks võimalus ja meid kuulataks. Laste puhul on täiskasvanutel üleüldse väga raske mõista, et neil on täpselt samad õigused. Lapsed vajavad austust. Nad õpivad meie käitumisest. Kui mina kuulan last, olen huvitatud, mida tal öelda on, austan teda, ei diskrimineeri, siis tema teeb täiskasvanuna sama. Sellepärast põhimõte, mida paljudelt täiskasvanutelt kuuleme: «esmalt kohustused ja siis õigused», on täiesti vale.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles