Eestis kinni peetud iraanlasest õhutõrjerakettide smugeldajat ähvardab eluaegne vangistus (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide New Yorgi kohus mõistis kolmapäeval õhutõrjerakettide Iraani smugeldamise katses süüdi USA-Iraani topeltkodakondsusega mehe, kelle Eesti keskkriminaalpolitsei 2012. aastal Tallinnas kinni pidas.

56-aastast Reza Olangiani ähvardab Iraani relvade smugeldamise katse eest eluaegne vanglakaristus, seaduse järgi on sellise teo eest minimaalne vangistus 25 aastat. Kohus kuulutab Olangiani karistuse välja tuleva aasta 13. märtsil.

Reza Olangiani kaitsja Lee Ginsberg nimetas kohtu otsust pettumuseks ning ta kavatseb oma kaitsealuse süüdimõistmise kindlasti edasi kaevata, teatas Reuters,

Keskkriminaalpolitsei pidas Reza Olangiani 2012. aasta oktoobris Tallinna lennujaamas Eestisse sisenemisel kinni. Mehe kinnipidamise operatsiooni juhtis USA uimastivastase võitluse agentuur DEA.

Politsei- ja piirvalveameti pressiesindaja Helen Uldrich ütles Postimehele, et keskkriminaalpolitsei pidas Reza Olangiani Tallinna lennujaamas kinni 10. oktoobril 2012. Mees viibis Eestis mõned kuud vahi all.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik ütles Postimehele, et Eesti andis Olangiani USAle välja 2013. aastal. «Rohkem detaile sealse menetluse, süüdistuse ja kohtuotsuse kohta pole meil anda,» ütles Tuulik.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja ülesandeid täitev Kaarel Kallas ütles Postimehele, et Reza Olangian peeti Eestis kinni Ameerika Ühendriikide eelaresti palve alusel ja anti USAle välja kriminaalmenetluse ja kohtumenetluse ajaks.

Eesti andis Olangiani USA ametivõimudele üle vahistamisele järgnenud aasta 26. märtsil.

Süüdistuse järgi otsis Olangian 2012. aastal Ukrainas kontakte Vene relvaärikatega, et hankida Iraani toimetamiseks õhutõrjerakette ja lennukiosi. Olangian sai kontakti DEA agendiga, kes esines venelasest relvamüüjana. Agendi salvestatud vestlustes peab Olangian läbirääkimisi kümne õhutõrjeraketi ja kümnete lennukivaruosade ostmiseks. Agendi sõnul soovis Olangian osta pikema aja jooksul hankida kokku 200 õhutõrjeraketti.

Ühtlasi kirjeldas mees salaja salvestatud vestlustes, kuidas ta kavatseb toimetada õhutõrjeraketid ja lennukivaruosad Afganistani kaudu Iraani.

Süüdistaja sõnul on mees üritanud relvi Iraani toimetada ka varem. Prokurör rääkis kohtus, et Reza Olangian üritas ka 2007. aastal toimetada Iraani 100 õhutõrjeraketti, kuid tema katse relvi hankida ebaõnnestus.

Prokuröri sõnul oli mehe põhiline motiiv relvaäris kasumi teenimine, mitte ideoloogia.

Olangiani kaitsja Lee Ginsberg rääkis kohtus, et mees sai USA kodakondsuse 1999. aastal pärast seda, kui ta oli Ameerikasse ülikooli õppima tulnud. Advokaadi sõnul oli Olangian USAs elatud aastate jooksul Iraani valitsuse suhtes kriitiliselt meelestatud ja ta osales mitmetel Iraani poliitika vastu protestivatel meeleavaldustel. Kaitsja rääkis, et mees otsustas 2000. aastate alguses Iraani tagasi kolida, kui talle tundus, et riik hakkab demokraatlikumaks muutuma.

Kaitsja sõnul kohtus Olangian Iraanis relvaäriga seotud inimestega 2005. aastal pärast seda, kui Iraani presidendiks sai Mahmoud Ahmadinejad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles