Iiri teadlane näeb krahhis selget valitsuse süüd

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John FitzGerald ennustab, et nii nagu Iirimaa, ei korda ka Eesti pärast kinnisvarakrahhi vähemalt järgmised 20 aastat sama viga.
John FitzGerald ennustab, et nii nagu Iirimaa, ei korda ka Eesti pärast kinnisvarakrahhi vähemalt järgmised 20 aastat sama viga. Foto: Evelyn Kaldoja

Iirimaa krahhis saab selgelt süüdistada lahkuvat valitsust – nad eirasid aastaid hoiatusi ja lasid kinnisvaramullil pidurdamatult kasvada, usub Iiri majandus- ja sotsiaaluuringute instituudi professor John FitzGerald.


Mis oli suurim viga, mis Iiri majanduse praegusesse olukorda viis?

See, et kinnisvara- ja ehitusmullil lasti kasvada ja kasvada. Meie hakkasime selle eest juba 2000ndate alguses hoiatama. Näiteks 2005. aasta detsembris andsime välja suure raporti, mille järel kõigi lehtede suured pealkirjad ütlesid, et majade hinnad kukuvad 30 protsenti, kuid valitsus ei teinud selles küsimuses midagi 2008. aastani, kui asjad varisesid kokku.

Pangad laenasid raha rahvusvaheliselt turult, laenasid seda kinnisvaraturule ja kui mull katki läks, tuli katastroof. Iiri pangad tegid ja tegelikult ka välispankade siinsed harud tegid kohutavaid vigu ja kaotasid rohkelt raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles