Salmonelloos sundis lapsele asenduskohta otsima

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kihnu lasteaed.
Tallinna Kihnu lasteaed. Foto: Jaanus Lensment

Salmonelloosipuhangu tõttu suleti sel nädalal kolmeks päevaks Tallinna Kihnu lasteaed, mis on raskendanud lapsevanemate elu – nad peavad nuputama alternatiive, kuhu oma järglased selleks ajaks jätta.

Tallinna haridusameti hariduskorralduse osakonna vanemspetsialisti Anne Targemi sõnul oli eilse seisuga ameti poole pöördunud ja asenduskohta teises lasteaias küsinud üks Lasnamäe linnaosas asuva Kihnu lasteaia lapsevanem ja talle pakuti asenduskohta samasse linnaossa Mahtra lasteaeda.

«Lapsevanem sai eile (esmaspäeval – toim) tõendi selle kohta, et lapse salmonelloosi analüüs oli negatiivne ja laps terve, mistõttu on võimalik teda teises lasteaias vastu võtta. Rohkem lapsevanemaid ei ole asenduskoha saamiseks haridusameti poole pöördunud,» rääkis ta.

Lasnamäe linnaosa lasteasutusi kureeriva Targemi kinnitusel on Kihnu lasteaed pärast desinfektsiooni 1. detsembril ehk juba homme taas valmis lapsi vastu võtma, võimaliku nakkuse leviku ennetamiseks toimub see arstitõendi alusel.

Ehkki lasteaia ajutine kinnipanek oli lapsevanematele kahtlemata ebamugav, ei reguleeri seadus sellist olukorda otseselt, ütles tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja Anni Raigna.

«Kuigi tööandjal on erakorralistes olukordades, mis ei tulene töötaja isikust, kohustus anda töötajale mõistlikus ulatuses vaba aega, ei pruugi kolm vaba päeva olla mõistlik ja üksteise huve arvestav. Seetõttu peavad pooled kokku leppima, kas ja kuidas neid kolme päeva käsitletakse,» soovitas ta.

Üks võimalus on Raigna sõnul kokku leppida, et töötaja kasutab neil kolmel päeval tasustatud või tasustamata lapsepuhkust, mida seadus võimaldab lapsevanemal võtta. Kuigi seadus eeldab, et puhkuse kasutamisest tuleks tööandjale 14 kalendripäeva ette teatada, võivad osapooled jätta etteteatamisaja kokkuleppel kohaldamata.

«Kuna seadus otsest vastust ei anna, peavad pooled lähtuma olukorra lahendamisel üldistest töösuhtes kehtivatest põhimõtetest ehk mõistlikkusest, heausksest käitumisest ja üksteise huvidega arvestamisest,» lisas tööinspektsiooni esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles