Savisaare kaitsja mängib mõistlikule menetlusajale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Eile riigiprokuratuurilt süüdistuse saanud ametist tagandatud Tallinna linnapea ja endise Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare kaitsja Oliver Nääsi sõnul kavatseb ta kohtus taotleda n-ö Šveitsi episoodi menetluse lõpetamist.

«Selle osas palume kohtul menetlus lõpetada ja mitte sisuliselt tegeleda. Selle asja algusest on möödas pea kuus aastat ja see ei ole mõistlik aeg ükskõik millise asja uurimiseks kohtueelses menetluses,» lausus Nääs.

Kuna Savisaare tervislik seisund on viimastel aastatel olnud komplitseeritud, siis on inimesed mehe lähiringkonnast avaldanud seisukohti, et tema üle pole võimalik kohut pidada.

Vandeadvokaat Nääs selles osas kaarte veel avada ei soovinud, ent jättis ukse lahti. «Kuna mul vastav erialaharidus puudub, siis ma ei oska hinnanguid anda ja ma ei tahaks selles küsimus ennustada. Üldinimlikult võib aru saada, et see võib põhjustada teatavaid rütmimuudatusi selles kriminaalmenetluses,» lausus ta.

Prokuratuur esitas eile kriminaalasjas süüdistuse Tallinna linnavolikogu esimehele Kalev Kallole ning viiele ettevõtjale, kelleks Postimehe andmetel on Aivar Tuulberg, Alexander Kofkin, Hillar Teder, Vello Kunman ja Villu Reiljan.

Prokuratuuri kinnitusel esitati süüdistus ka endisele Tallinna linnavalitsuse nõunikule, kelleks Postimehele teadaolevalt on Priit Kutser. Viimane on olnud tööl nii abilinnapea Taavi Aasa nõunikuna kui ka Põhja-Tallinna linnaosavanema asetäitjana.

Üllatuslikult loobus prokuratuur süüdistuse esitamisest reklaamiärimees Paavo Pettaile, sest viimane tegi kriminaalmenetluse käigus uurimisasutusega koostööd. «Saan kinnitada, et tema suhtes on kriminaalmenetlus sellel alusel lõpetatud, et ta on kaasabi osutanud,» lausus riigi peaprokurör Lavly Perling eile ETV «Ringvaates». See tähendab, et aastaid Keskerakonna kampaaniameistriks olnud Savisaare usaldusisik otsustas rääkida n-ö kõik hingelt ära.

Savisaare advokaat lubas eile ka süüdistuse esitamise kiirusest tulenevalt esitada kohtule uuesti taotlus riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse taandamiseks.

«Tähelepanuväärne on ka ilmselt asjaolu, et vahetult enne süüdistuse esitamist saatis riigiprokuratuur kaitsjatele üle 300 lehekülje täiendavaid tõendeid. Kahetsusväärselt ei jätnud riigiprokuratuur aga kaitsjatele võimalust nende tõendite osas taotlusi või seisukohti esitada, vaid saatis asja enne seda menetlusõigust rikkudes kohtusse,» sõnas Nääs ning täpsustas, et materjalide ja süüdistuse saatmise vahele jäid loetud tunnid.

«See näitab prokuratuuri suhtumist kaitseõiguse teostamisse selles konkreetses asjas ja annab täiendava aluse prokuröri taandamise taotluse kordamiseks kohtumenetluses,» lisas ta.

Kogutud tõendite alusel on Savisaarele esitatud süüdistus korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles