Koalitsioonipartnerid ei näe Keskerakonnale esitatud süüdistuses suurt probleemi (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna esimees Jüri Ratas, Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna ning  Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski allkirjastasid novembri keskel koalitsioonilepingu.
Keskerakonna esimees Jüri Ratas, Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski allkirjastasid novembri keskel koalitsioonilepingu. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Keskerakonnaga koalitsioonis olevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond ning Isamaa ja Res Publica Liit ei näe Keskerakonnale esitatud kriminaalsüüdistuses suurt probleemi ning peavad seda eelkõige partei eelmise esimehe Edgar Savisaare pärandiks.

Samas peavad Keskerakonna koalitsioonipartnerid vajalikuks süüdistuse esitamisest tekkinud uus õiguslik olukord omavahel läbi arutada.

Anvelt: tuleb teha selget vahet endisel ja praegusel Keskerakonnal

Andres Anvelt. Foto:
Andres Anvelt. Foto: Foto: Eero Vabamägi

SDE fraktsiooni endise esimehe, praeguse siseministri Andres Anvelti sõnul oli ette näha, et süüdistus esitatakse, ja koalitsioonierakondade esimehed arutavad selle lähiajal ka kindlasti läbi. Samas toonitas ta, et antud juhul on kõige tähtsam roll siiski Keskerakonnal, kes peab eelkõige ise selgitusi jagama.

Anvelt toonitas, et antud juhul tuleb aga väga selgelt lahutada eilne ja tänane Keskerakond ja seda nii isikuliselt kui ka tegevuseliselt. «Tänase valitsuse liikmetel ja Keskerakonna praegusel esimehel on olnud väga selged seisukohad erakonna varasema tegevuse osas,» märkis ta.

Anvelt leidis, et iseenesest midagi katastroofilist lahti ei ole. «Sellist tekkivat uut õiguslikku olukorda peavad muidugi esimehed omavahel arutama, kuid samas juba teati, et see (süüdistus – toim.) tuleb, ning ütlen veelkord, et tuleb vahet teha erakonna vanal ja uuel juhtimisstiilil.»

Väljastpoolt see kõige paremat muljet muidugi ei jäta, et peaministripartei ja selle endine esimees on saanud kriminaalsüüdistuse, kuid Anvelti sõnul aitab siinkohal vaid selgitamine. Poliitikas tulebki tema sõnul väga palju asju selgitada. «Inimesed ju muutuvad ajas tööpostidel. Muidugi tuleb selgitada ja see ongi Keskerakonna kõige tähtsam roll - ise selgitada ja oma tegudega näidata,» märkis ta.

Anvelt lisas, et sisulisemalt saab erakond teemat kommenteerida pärast süüdistuse sisu nägemist ja ta arvas, et juba paari päeva pärast on see ka avalikkuse ees.

IRLi: peasekretär: tegemist on eelkõige Keskerakonna ja Savisaare probleemiga

Kert Karus. Foto:
Kert Karus. Foto: Foto: Marianne Loorents

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretär Kert Karus sõnas, et IRLi seisukoht on süüdistuse osas mõistagi tauniv, kuid antud küsimus ei ole koalitsiooniküsimus, vaid ikkagi Keskerakonna küsimus. «Probleem on Keskerakonnal ja Edgar Savisaarel,» lisas ta.

 

 

 

Kalvi Kõva: meie sõlmisime koalitsioonilepingu Jüri Ratase Keskerakonnaga

Kalvi Kõva. Foto: Arvet Mägi
Kalvi Kõva. Foto: Arvet Mägi Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Riigikogu sotside fraktsiooni esimees Kalvi Kõva ütles Postimehele, et eelkõige on süüdistuse esitamine teema, mis vajab läbi kaalumist Keskerakonna sees.

«Meie oleme sõlminud koalitsioonilepingu erakonnaga, mille esimees on Jüri Ratas. Loomulikult me analüüsime tekkinud olukorra põhjalikult läbi, aga ei tasu unustada, et meie oleme koalitsioonis Keskerakonnaga, mida ei juhi Edgar Savisaar,» rääkis Kõva.

Sotside fraktsiooni juhi sõnul on Keskerakond läbimas uuenduskuuri ja tõestanud, et toetab ideid, mis viivad Eesti seisakust välja. «Erakond on seda tõestanud ja just seetõttu sõlmisime me nendega koalitsioonilepingu,» rääkis Kõva.

Tema sõnul Keskerakonna eelmise esimehe Edgar Savisaarega seotud kriminaalasi koalitsioonikõnelustel jutuks ei tulnud, kuna läbirääkimiste eesmärk oli läbi rääkida teemad, mis mõjutavad uue valitsuse ajal kõiki Eesti inimesi.

Jaak Aab: kindlasti ei mõju kriminaalsüüdistus Keskerakonna mainele hästi

Jaak Aab. Foto: Sander Ilvest
Jaak Aab. Foto: Sander Ilvest Foto: Sander Ilvest / Postimees

Keskerakonna peasekretär Jaak Aab ütles täna kriminaalsüüdistust kommenteerides, et kindlasti ei mõju see erakonna mainele hästi, kui parteil on kaelas kriminaalsüüdistus.

Aab ütles Postimehele, et ta ei ole jõudnud riigiprokuratuuri esitatud süüdistusega veel tutvuda.

Aab nentis, et Keskerakonna jaoks ei ole pärast süüdistuse esitamist suurt midagi muutunud, kuna oli ammu teada, et kahtlustus on esitatud ja sellele järgneb mingil hetkel ka süüdistus.

Novembri alguses Keskerakonna peasekretäriks saanud Aab möönis, et ta on loomulikult ametisoldud aja jooksul tundnud huvi Keskerakonna ja Edgar Savisaare kriminaalasja vastu ja sel teemal advokaadiga rääkinud, kuid sellegipoolest annab teema kohta sisulisi kommentaare ainult advokaat Oliver Nääs.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles