Ratas: kogu kaasus peab olema hea õppetund erakonnale

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna esimees ja peaminister Jüri Ratas ütles, et riigiprokuratuurilt süüdistuse saanuna peab erakond võitlema oma õiguste eest, ent kui kohus otsustab, et erakond peab kulutusi kandma, siis seda ka tehakse, kirjutas ERR Uudised.

Ratas tunnistas, et iga erakonna jaoks, kes on esindatud riigikogus ja ka vabariigi valitsuses, tähendab kriminaalsüüdistuse alla langemine tõsist ja rasket teemat.

Keskerakonnaga koalitsioonis olevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) peavad Keskerakonnale esitatud kriminaalsüüdistust partei eelmise esimehe Edgar Savisaare pärandiks.

SDE riigikogu fraktsiooni endise esimehe, praeguse siseministri Andres Anvelti sõnul oli ette näha, et süüdistus esitatakse, ning koalitsioonierakondade esimehed arutavad selle lähiajal ka kindlasti läbi. Samas märkis ta, et praegusel juhul on kõige tähtsam roll siiski Keskerakonnal, kes peab eelkõige ise selgitusi jagama.

Anvelt ütles, et tuleb lahutada eilne ja tänane Keskerakond ja seda nii isikuliselt kui ka tegevuse poolest. «Tänase valitsuse liikmetel ja Keskerakonna praegusel esimehel on olnud väga selged seisukohad erakonna varasema tegevuse suhtes,» märkis ta.

Väljastpoolt see kõige paremat muljet muidugi ei jäta, et peaministripartei ja selle endine esimees on saanud kriminaalsüüdistuse, kuid Anvelti kinnitusel aitab siinkohal vaid selgitamine. Poliitikas tulebki tema sõnul väga palju asju selgitada.

«Inimesed ju muutuvad ajas tööpostidel. Muidugi tuleb selgitada ja see ongi Keskerakonna kõige tähtsam roll – ise selgitada ja oma tegudega näidata,» märkis ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretär Kert Karus sõnas, et IRLi seisukoht süüdistuse suhtes on mõistagi tauniv, kuid see küsimus ei ole koalitsiooniküsimus, vaid ikkagi Keskerakonna küsimus. «Probleem on Keskerakonnal ja Edgar Savisaarel,» lisas ta.

Riigikogu SDE fraktsiooni esimees Kalvi Kõva ütles, et eelkõige on esitatud süüdistus teema, mis vajab läbikaalumist Keskerakonna sees.

«Meie oleme sõlminud koalitsioonilepingu erakonnaga, mille esimees on Jüri Ratas. Loomulikult analüüsime tekkinud olukorra põhjalikult läbi, aga ei tasu unustada, et meie oleme koalitsioonis Keskerakonnaga, mida ei juhi Edgar Savisaar,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles