Psühholoog ootab presidendilt ootamatut kõnet

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoog Jüri Allik
Psühholoog Jüri Allik Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli psühholoogiaprofessor Jüri Allik soovib eelkõige, et president Toomas Hendrik Ilvese aastapäevakõne poleks igav ega väga manitsev.

«Mina ise ootaksin president Ilveselt sellist vähem manitsevat kõnet, kuigi saan aru, et sellel kõnel on sümbolväärtus ja natuke see ju meenutab kantslist paberilt jutluse mahalugemist,» rääkis Allik Postimehele oma ootustest seoses presidendi kõnega vabariigi aastapäeval.

Alliku sõnul on selge, et ka äsjased Haapsalu sündmused on siin taustaks, mis annavad kõnele tänavu mõnevõrra vaoshoituma või minoorse tooni.

«Aga oluline on see, et kõne ei tohiks olla igav, mis muutub aastast aastasse rutiinselt korduvaks ning kindlaid osasid ja viiteid sisaldavaks žanriks. Kõne on ju nagu kunstiteos. See peaks olema ootamatu.»

Allikule meeldiks, kui tema ja publik leiaks sellest kõnest mõne originaalse mõtte, mõne sümboli või kujundi, mis paneks fantaasia lendama, näiteks nagu kunagi Lennart Meri oma Eesti Nokia kujundiga pani inimesed kaasa mõtlema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles