Looduskaitsjad alustasid Eesti taassoostamist (7)

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti laukarabad on erilised terves Euroopas – selliseid vaateid saab imetleda ainult meil, Lätis ja Rootsis. Pildil Virumaa raba Lahemaal.
Eesti laukarabad on erilised terves Euroopas – selliseid vaateid saab imetleda ainult meil, Lätis ja Rootsis. Pildil Virumaa raba Lahemaal. Foto: Sander Ilvest

Eestimaa Looduse Fond (ELF) ja Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) annavad tagasikäigu nõukogudeaegsele soode kuivendamise tuhinale ning taastavad 2020. aastaks tervelt 20 000 hektarit ehk 200 ruutkilomeetrit soid.

Õigupoolest algas tõsisem võitlus soodega juba sõjaeelses Eesti Vabariigis, kui asunikud võitsid endale kraavitamisega märgaladelt põlde juurde. Erilise hoo sai kuivendamine aga nõukogude ajal, siis oli peaeesmärk soode metsastamine.

Nii ELFil kui ka RMK-l on töödeks kasutada miljoneid eurosid Euroopa Liidu raha. RMK investeerib 8000 hektari soode taastamisse suurusjärgus kaks-kolm miljonit eurot, millest 85 protsenti on Euroopa ühtekuuluvusfondi raha ja ülejäänu tuleb omast taskust. Peale selle on ELF saanud programmi LIFE raames 2,8 miljonit eurot, millest valdav osa kulub samaks otstarbeks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles