Riigikohus hakkab arutama Monogarovi süüasja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Monogarov Harju maakohtus
Deniss Monogarov Harju maakohtus Foto: Liis Treimann

Maa- ja ringkonnakohtus tapmises süüdi jäänud Deniss Monogarovi süüasja arutamine saab jätku riigikohtus, kuna kõrgeim kohtuaste otsustas anda kolmapäeval menetluspoolte kassatsioonkaebustele menetlusloa.

Põhja ringkonnaprokurör Ainar Koik nõuab oma kaebuses jätkuvalt, et Monogarov mõistetaks süüdi mõrvas ja mõrvakatses ning kehalises väärkohtlemises.

Menetlusloa said ka Monogarovi kaitsjate kaebused. Üks kaitsja leiab, et Monogarov tegutses hädakaitseseisundis ning ta tuleks õigeks mõista, siis teine kaitsja on taotlenud noormehe süü ümberkvalifitseerimist provotseeritud tapmiseks ning sellest tulenevalt ka kergemat karistust. Kolmanda kaitsja hinnangul tuleks Monogarov mõista süüdi paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest, kuna ta hindas kriisisituatsioonis hädakaitse olukorda ekslikult.

Harju maakohus mõistis mullu juuni alguses 28-aastase Monogarovi Tammsaare pargis toimunud kahe pussitamisepisoodi asjus ühe osas süüdi kehalises väärkohtlemises ja teise osas tapmises. Ööklubis toimunud kakluse asjus mõistis maakohus Monogarovi õigeks, karistuseks määras maakohus mehele seitse ja pool aastat vanglat.

Tallinna ringkonnakohus muutis detsembri alguses maakohtu lahendit. Nii leidis teise astme kohus, et Monogarov tegutses pargis nuga haarates hädakaitse seisundis, kuid surmaga lõppenud episoodis ületas hädakaitse piire ning seega jäi ta tapmises süüdi. Samas teise pussitamise osas, kus kannatanu pääses kergete vigastustega, jäi Monogarov ringkonnakohtu hinnangul hädakaitse piiridesse ja seega mõistis kohus ta selles episoodis õigeks. Küll aga mõistis teise astme kohus Monogarovi süüdi ööklubis toimunud kakluses, mis tõi talle kehalise väärkohtlemise süüdistuse.

Liitkaristuseks mõistis ringkonnakohus Monogarovile kuue aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, mis on aasta võrra lühem maakohtus määratust ja koguni seitse ja pool aastat lühem prokuröri nõutust.

Monogarov selgitas mullu mai lõpus kohtule, et talle on ka varem kallale tuldud ning sellepärast soetas ta endale noa. Et see tal saatuslikul õhtul kaasas oli, ta enda väitel ei teadnudki enne, kui selle kahe rünnaku vahepeal teksapükste taskust avastas. Monogarovi sõnul haaras ta noa enesekaitseks, kuid ründajaid terariista nägemine väidetavalt ei taltsutanud. Rünnaku jätkudes hakkas Monogarov enda väitel noaga vehkima, kuid kuidas ta konkreetselt kannatanuid tabas, seda ta enda väitel šoki tõttu ei mäleta.

Prokuratuur süüdistab Monogarovit selles, et ta lõi tunamullu 1. augusti öösel kella 4.45 ajal Tallinnas Viru keskuse juures asuvas Tammsaare pargis korduvalt noaga 23-aastast Jurit, kes saadud vigastustesse sündmuskohal suri.

Süüdistuse kohaselt lõi Monogarov korduvalt noaga ka Juriga koos olnud teist noormeest. 1987. aastal sündinud mehe vigastused olid kergemad, kiirabi toimetas ta haiglasse ning meedikutel õnnestus tema elu päästa.

Samuti süüdistatakse Monogarovit selles, et eelnevalt oli ta Viru väljakul asuvas ööklubis Seduction rünnanud ilma põhjuseta üht meest, löönud teda rusikaga ja tõuganud põrandale pikali.

Monogarov põgenes sündmuskohalt, ilmudes 7. augustil koos kaitsjaga ise politseisse. Samal päeval võttis Harju maakohus mehe eeluurimise ajaks vahi alla.

Monogarovit süüdistatakse tapmises, mõrvakatses ning avaliku korra raskes rikkumises. Selliste kuritegude eest näeb seadus karistusena ette 8-20-aastase või kuni eluaegse vangistuse.

Süüdistatav on varem kriminaalkorras karistamata.

Monogarov on taotlenud kahel korral enda kautsjoni vastu vabastamist, mõlemal korral ei lasknud kohus teda vabaks.

Meedia andmetel on tegemist Viva Elektroonika kauplusteketi omaniku ja juhi Juri Monogarovi pojaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles