Ametnikud ravitseja eluohtlikku tegevust peatada ei saa

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Eestis tegutseb mees, kes enda sõnul suudab ravida AIDSi haigeid, tervishoiuametnikud ravitseja tegevust peatada ei saa, sest selleks pole seaduslikku alust.


Tuhanded teadlased ja kompaniid maailmas kulutavad miljardeid, et leida ravi moodsa aja katku vastu, teatab «Pealtnägija» ETV kodulehel.

Kuid Võrumaal Kääpa külas elab taat, kes kuulutab täiesti avalikult, et ravib mitte ainult HIV-d, vaid ka selle fataalset lõppfaasi AIDSi. Arstide meelest ei kuritarvita Võimo Voor-Voort oma korter-kliinikus mitte ainult lootuse kaotanud inimesi, vaid võib isegi nende elupäevad enneaegselt lõpetada.

Et Eesti seadused alternatiivmeditsiini ei reguleeri, siis võib iga põrunud professor oma korteris inimeludega eksperimenteerida.

«Tervishoiuametil ei ole seaduslikku tuge temaga midagi ette võtta,» ütles tervishoiuameti järelevalve osakonna juhataja Peeter Mardna.

Tema sõnul saavad nad tegeleda ainult nende tervishoiuteenuste osutajatega, kellele on väljastatud raviluba.

24-aastasel Harjumaalt pärit Antsul diagnoositi tänavu kevadel kaugele arenenud HIV. Sestap lubas lootuse kaotanud perekond «Pealtnägijal» jälgida noormehe peal läbi viidud kahenädalast ravikuuri Võimo Voor-Voorti juures.

Arstide sõnul toimus eluohtlik eksperiment üksnes patsiendi omavastutusel. «Kui inimene tahab ennast ära puua või ära uputada, siis me ei saa seda tal ju keelata,» tõdes Mardna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles