Eesti pole otsustanud Soome liikursuurtükkide hankes osalemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikursuurtükid M109A6 Paladin.
Liikursuurtükid M109A6 Paladin. Foto: Reuters / Scanpix

Soome kavatseb osta Lõuna-Korealt liikursuurtükke ning on pakkunud Eestile võimalust hankes osaleda, Eesti ei ole otsust hankel osalemise või mitteosalemise kohta otsust langetanud.

«Kaitsevaldkonna pikaajaliste arengukavade järgi arendab kaitsevägi soomusmanöövervõimet ning liikursuurtükkide hankimine on üks osa neist plaanidest. Kaitseministeeriumi ja kaitseväe spetsialistid on analüüsimas potentsiaalseid turul pakutavaid platvorme lähtuvalt meie võimevajadustest,» ütles BNS-ile kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Ta kinnitas, et Eesti on teadlik Soome hankeplaanidest. «Otsust konkreetsete võimalike mudelite osas või ka võimalikuks koostööks osalemaks kellegagi koos ühishankel ei ole langetatud,» kinnitas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Soome kaitseminister Jussi Niinistö on Eestile välja pakkunud, et kaks riiki osaleks ühiselt liikursuurtükkide hankel, kirjutas laupäeval põhjanaabrite ajaleht Helsingin Sanomat.

Soome on välja vahetamas oma peamiselt Nõukogude Liidus valmistatud liikursuurtükke ja ostab uued tõenäoliselt Lõuna-Koreast. Paari nädala eest katsetasid Soome kaitseväelased Rovajärvel ettevõtte Samsung Techwin valmistatud liikursuurtükke K9 Thunder.

«Nüüd kui oleme seda operatiivset liikursuurtükihanget arutanud, siis oleme ka Eestit informeerinud, et selline hange on algatatud,» ütles Niinistö.

Soome ja Eesti on varem ühiselt ostnud keskmaaradareid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles