Positsioneerimisest

Jüri Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kolk.
Jüri Kolk. Foto: Sille Annuk

Hiljuti meenus kuulsa koomiku Louis CK terane tähelepanek, mida võiks vaba käega tõlkida ehk nii: kõik on vaimustav, aga keegi pole rahul. Louis CK toob näiteks, kuidas inimesed lennureiside üle torisevad. Miski ei sobi neile. «Aga pärast, mis siis sai, kui te olite lennurajal viisteist minutit oodanud?» küsib Louis CK. «Kas te istusite tugitoolis kümne kilomeetri kõrgusel õhus? Kas te lendasite uskumatu kiirusega ühest kohast teise? Selliste vahemaade läbimiseks kulus vanasti mitu põlvkonda. Selle mehe asemel, kes oma naisega teele asus, jõudsid kohale tema lapselapsed. Kas me ei peaks selle ime eest tänulikud olema, kas me ei peaks kogu reisi vältel vaimustunult kiljuma?»

Mina arvan, et ei peaks. On täiesti normaalne võtta uuendused omaks, harjuda nendega ja hakata ootama (ja leiutama!) enamat. Vastasel korral vaimustuks me seni esimesest kivikirvest ega oleks kaugemale jõudnudki. Muide, kõik teavad, et kõik uus ei aita paremuse poole.

Näiteks odavlend on laias laastus nagu iga teinegi – istud, nägu mossis, kümne kilomeetri kõrgusel tugitoolis ja jõuad imeliselt kiiresti mingisse väga kaugel asuvasse paika. Detailides on siiski erinevusi. Odavlennufirmad küsivad pagasi eest rohkem kui lennufirmad. Muidugi ei tähenda see, et odavaimat otsivad inimesed ostaks kalli pagasipileti. Inimesed suruvad salongikõlblikku kohvrisse täpselt nii palju kui võimalik. Hinnapoliitika – suhteliselt odavad piletid ja väga kallis lisapagas – tulemusena on neid kotte, mida tahetakse salongi võtta, tunduvalt rohkem kui tavaliselt,  ja need, viimne kui üks, on täpselt lubatud mõõdus, reisijad ei anna järele sentimeetritki. Tagajärg on ennustatav – kõik kaasavõetavad kotid salongi ära ei mahu. Pardalemineku järjekorras öeldakse reisijatele mingil hetkel, et vabandust, nüüd lähevad kõik kohvrid pagasiruumi. Väärtuslikud asjad soovitatakse kohvrist välja tõsta ja endaga salongi kaasa tassida, sest ka loopijad on inimesed suure algustähe ja oma väikeste nõrkustega. Muidugi tuleneb sellest meetmest, et vilunumad reisijad lähevad varakult väravasse ja seisavad järjekorras kauem (oh rõõmu!), ja hilisemad saabujad hoiavad lennukis läpakat – seda kasutamata – süles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles