Päästjad käivad jääl lapsi korrale kutsumas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil jäätunud Peipsi järv.
Pildil jäätunud Peipsi järv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Päästeamet hoiatab muutlike jääolude eest, märkides, et Lõuna päästekeskuse päästjad käisid mitu korda jääl lapsi korrale kutsumas.

Nii mõnigi Lõuna päästekeskuse päästjate kolmapäevane väljasõit oli tehtud veekogude jääl uisutavate või liikuvate laste pärast, teatas päästeamet.

«Kontrollimisel selgus, et kohati oli jääkate küll kuni kümne sentimeetri paksune, kuid järvede suubumis- ja allikakohtades oli see palju õhem. Näiteks on Viljandi järvel lahtine allikakoht, mille kõrval on kümne sentimeetri paksune jää,» sõnas pressiesindaja.

Päästekeskuse teatel on jääolud olenemata öistest külmadest muutlikud ja jääl liikumine ei ole päästjate hinnangul turvaline. Jääle minevad inimesed peavad kasutama turvavarustust ja kandma kaasas jäänaaskleid, mille abil ennast läbi jää vajumisel august välja tõmmata.

Veel tasub tähele panna, et jää on alati õhem vooluveekogudel, kõrkjate kasvukohtades, madalikel ja allikate juures – lumekatteta jääl on allikakohad näha tumedamate laikudena. Samuti katab õhem jää kanalisatsiooni, jõe, oja või kraavi suudmekohti, koolmekohti ning jõe kitsenemis- või pöördekohti.

Jääõnnetuses on alati süüdi valesti käitunud inimene, kes pole osanud ohtu hinnata ja on olnud liiga enesekindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles