Maksukurjategijaid oli eelmisel aastal rohkem kui varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasigaretid.
Salasigaretid. Foto: Ida prefektuur

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna töötajad alustasid 2010. aastal 724 kriminaalmenetlust, mis on 8 protsenti rohkem kui aasta tagasi.

Kuriteo toimepanijaid tehti kindlaks 576 ehk 205 võrra rohkem kui 2009. aastal.

Uurimisosakonna tegevuse tulemusena peeti kinni salakaupa ja ebaseaduslikus käitlemises olnud aktsiisikaupa kokku 2,7 miljoni euro väärtuses. Tasumata makse tuvastati 17,6 miljoni euro ulatuses.

Kokku avastasid maksu- ja tolliameti töötajad 2010. aastal 9,8 miljonit sigaretti, 11 676 liitrit absoluutalkoholi ja 115 kg narkootilisi aineid ning tuvastasid 1,25 miljardit krooni ehk 80,3 mln eurot tasumata makse.

Riigile tekitatud maksukahju hüvitamise ja kriminaaltulu konfiskeerimise tagamiseks arestiti 1,3 miljoni euro väärtuses kuritegudes kahtlustatavate isikute vara.

Lisaks majanduskuriteo episoodidele tuvastati ka rahapesu ja kuritegeliku ühenduse toime pandud kuriteo episoode.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul on menetlusse võetud kriminaalasjade valikul arvestatud kuritegevuse muutuvaid trende ja kui eelmistel aastatel on maksukuritegevuse põhitrend olnud arvevabrikuga seotud petuskeemid, siis 2010. aastal alustatud kriminaalasjade puhul on enamasti tegemist suuremat maksukadu tekitavate maksupettuse skeemide avastustega.

Suuremat maksukahju tekitanud tegevusvaldkonnad - kütus ja kinnisvara - on Kanniste sõnul ameti erilise tähelepanu all, sest riiulifirmadega seotud kütusetehingud tekitavad suure maksuaugu ja ebaausa konkurentsi ning kinnisvaraga seotud näilisi tehinguid kasutatakse riigikassast raha alusetu tagasiküsimisega ehk tegemist on riigi raha vargusega.

Uurimisosakond esitas kütuse ja kinnisvara  petuskeemides kahtlustusi kokku 21 isikule ja tuvastas tasumata makse 134 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles