Riigikogu liikmed soovivad ERR-i sõltumatu eetikanõukogu loomist, Tammerk ei saa vajadusest aru (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmu Tammerk
Tarmu Tammerk Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Neli riigikogu saadikut tegid ettepaneku kaotada Eesti Rahvusringhäälingus (ERR) senine eetikanõuniku koht ning luua selle asemel ERR-ist sõltumatu eetikanõukogu. Praegune eetikanõunik peab sõltumatu eetikanõukogu vajadust ebaselgeks.

«ERR-i ajakirjanduseetika nõuniku ametikoht on loodud klassikalise meediaombudsmani mudeli põhjal,» ütles ERRi ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk BNS-ile. Tema sõnul on ajakirjanduseetika nõuniku ülesanneteks tegeleda vastulausete ja kaebustega ning jälgida ERR-i tegevuse vastavust ajakirjanduseetika normidele ja tasakaalustatuse põhimõttele.

«Olen rahvusvahelise meediaombudsmanide organisatsiooni juhatuse liige, vahepeal ka selle roteeruv president. Selle organisatsiooni liikmena olen näinud, et ERR-i ajakirjanduseetika nõuniku roll on üldjoontes samas võtmes tavapärase meediaombudsmani rolliga. Uue kollektiivse institutsiooni loomise vajadus on seetõttu ebaselge,» ütles Tammerk.

Ka tõi Tammerk esile, et ERR-i usaldusväärsus on viimastel aastatel olnud püsivalt kõrge ning uuringu kohaselt tõusis see tänavu koguni 76 protsendini. «See on kõige kõrgem usaldusväärsus Eesti meediaorganisatsioonide seas,» sõnas ta.

Neli riigikogu saadikut tegid ettepaneku kaotada Eesti Rahvusringhäälingus (ERR) senine eetikanõuniku koht ning luua selle asemel ERR-ist sõltumatu eetikanõukogu.

Eesti Rahvusringhäälingu seaduse muutmise seadusega loodav eetikanõukogu tegutseb isiklikel mitterahalistel alustel ja määratakse ametisse kultuuriministri käskkirjaga isikute hulgast, kelle on esitanud ERR Ühiskondlik nõukoda ja kelle saab vabastada kultuuriminister üksnes nõukoja ja eetikanõukogu liikme enda nõusolekul, öeldakse Igor Gräzini, Madis Millingu, Andres Ammase ja Martin Helme sel nädalal algatatud seadusmuudatuse seletuskirjas.

Sõltumatu eetikanõukogu ei kuulu ERR-i koosseisu ja koosneb ajakirjandusega ja eetikaga professionaalselt mittetegelevatest, kõrge ühiskondliku tuntusega inimestest. Täna eksisteeriv eetikanõuniku ametikoht kaotatakse ja sellest vabanevad tehnilised funktsioonid antakse üle eetikanõukogu referendile, kes ei esinda ei eetikanõukogu ega selle seisukohti, lisavad riigikogu opositsiooni kuuluvad saadikud seletuskirjas.

«Tänane eetikanõunik on ERR koosseisu kuuluv ametnik, kes on eetilistes küsimustes mitte eetilise arbiitri, vaid ühe poole – ERR-i esindaja, eestkõneleja. Ametikoha tõttu puudub tal organisatsioonist väljaspool eetiline autoriteet,» märgivad Reformierakonna saadikud Gräzin ja Milling, Ammas Vabaerakonnast ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni esimees Helme.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles