Vabaerakond tahab riigieelarvelist rahastust ka valimisliitudele (6)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Riigieelarvest toetatakse tuleval aastal kuut parlamendierakonda kokku veidi enam kui 5,4 miljoni euroga, parteid saavad riigieelarvest toetust vastavalt saadikukohtade arvule. Vabaerakond koostab eelnõu, mis lubaks riigieelarvelist rahastust ka valimisliitudele.

Parlamendierakonnadest kõige rohkem saab Reformierakond - 1,6 miljonit eurot. Keskerakonna toetuse suurus on 1,4 miljonit, sotsiaaldemokraatidel 800 tuhat, IRLil 750 tuhat, Vabaerakonnal veidi alla 430 tuhande ning väikseima esindatusega EKREt toetatakse 375 tuhande euroga, vahendas ERRi uudisteportaal ETV saadet «Aktuaalne kaamera».

Vabaerakond on aastaid kritiseerinud erakondade nii mahukat rahastamist riigieelarvest, mis on Euroopa Liidu riikide seas nende hinnangul üks suuremaid.

«Oleme tulnud välja ettepanekutega, et riigieelarvest antavat raha erakondadele tuleb vähendada vähemalt poole võrra ja me oleme seda võtnud ka oma igapäevase tegutsemismalli aluseks ja oleme tegevuskuludeks kasutanud ainult 50 protsenti,» rääkis Vabaerakonna fraktsiooni liige Külliki Kübarsepp ning lisas, et teine pool on neil säästukontol ja veel pole otsustatud, mida sellega tehakse.

Kübarsepp lisas, et Vabaerakond töötab valimisliitude riigieelarvest rahastamiseks välja vastavat eelnõu, mis oleks tema sõnul üks viis, et tõsta poliitilist konkurentsi.

Siseminister Andres Anvelt (SDE) ütles, et ka tema sõnul pole valimisliidud erakondadega rahastamise osas võrdses seisus, kuid valimisliitude toetamine on keerulisem kui erakondade oma, sest erakondadest lühema elueaga valimisliitude üle on raskem järelevalvet teostada.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles