Fotod: Balti jaamas ripub taas maali «Vägilased» koopia, mis poolsada aastat tagasi jäljetult kadus (5)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Balti jaama peahoone seinal avati 19. sajandi Vene maalikunstniku Viktor Vasnetsovi maali «Vägilased» koopia, mis rippus jaama seinal ka 1950-1960ndatel aastatel, kuid kadus jäljetult vaksalihoone renoveerimise käigus.

Juhuste kokkulangemise tõttu ilmus 1960ndatest saati kadunud olnud maali koopia uuesti välja ja jõudis ühe kollektsionääri kaudu taas Balti jaama peahoone seinale.

«Selgus, et üks Balti jaama kunagine töötaja oli selle ehitustööde käigus lihtsalt kõrvale tõstnud ning nii püsiski see aastakümneid peidus,» selgitas Go Groupi osanik Tiit Pruuli maali avades. «Nõukogude ajal oli üsna tavaline, et kuulsate Vene kunstnike maalide koopiad kaunistasid avalikke hooneid, muu hulgas ka raudteejaamu. Neil teostel ei olnud õnneks tihti mingit seost kommunistliku ideoloogiaga ning seetõttu on kõnealune maal tõeline tükk taasleitud ajalugu.»

1898. aastal Kiievis valminud õlimaal «Vägilased» kujutab vene bõliinadest tuntud kolme müütilist vägilast Dobrõnja Nikititšit, Ilja Murometsa ja Aljoša Popovitšit. Maali originaal ripub Moskvas Tretjakovi galeriis.

1870. aastal ehitatud ja teises maailmasõjas osaliselt hävinud Balti jaama peahoone taastati osaliselt 1945. aastal. Aastail 1960–1966 ehitati see põhjalikult ümber ja just siis kadus avalikkuse eest ka «Vägilased».

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles