Suurim liiklushuligaan jäi vahele 22 rikkumisega (9)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei soovib kaardil, et liiklusrikkujad hoiaksid edaspidi ennast ja teisi liiklejaid.
Politsei soovib kaardil, et liiklusrikkujad hoiaksid edaspidi ennast ja teisi liiklejaid. Foto: Liis Treimann

Esmaspäeval pani politsei posti ligi 800 musta jõulukaarti sariliiklusrikkujatele, kelle arvele on aastaga kogunenud viis või enam rikkumist.

Kõige «tegusam» aasta on seljataga 31-aastasel Indrekul, kes elab Jõgevamaal. Indreku arvele on aastaga kogunenud 22 rikkumist ja trahve summas 4000 eurot, millest tasunud on ta 180 euro jagu. Tänavuste rikkumistega Indreku «vägiteod» ei piirdu. 2000. aastast on ta pannud toime ligi sada süütegu, lisaks kõikvõimalikele liiklusrikkumistele ka varguseid ja muid kuritegusid.

Mis mees on siis Indrek? Tuleb välja, et metsaveoki juht, kes armastab sõita pikemalt ja vedada lubatust rohkem. Politsei peatas mehe aasta jooksul kinni kuuel korral ning kui Indrek kord juba vahele jääb, siis leitakse rikkumisi, mille eest trahvida, ikka hulgim.

Oma tänavuse paturegistri avas ta 22. veebruaril Maardus. Veos oli nõuetekohaselt kinnitamata, roolis olnud Indrek tegi tasulist autovedu, kuid ametikoolituse tunnistust polnud tal esitada.

14. märtsil kihutas mees Audi roolis Jõgeva kandis asulavälisel teel umbes 150 km/h. 19. juulil istus Indrek haagisega veoki rooli, lastiks metsamaterjal. Viru-Nigula vallas ringi vuranud Indreku autorongi võiks nimetada ka tapjamasinaks, sest teljekoormused olid lubatust suuremad, nii nagu ka mootorsõiduki ja autorongi tegelik mass. Ka veoki ja haagise kogupikkus ületas norme ning üleüldse polnud Indrekul taas eriluba.

29. augustil jäi mees aga taas tapjamasina roolis vahele, seekord Mustvees. Juba 31. augustil vuras Indrek taas veoki roolis politsei huviorbiiti. Seekord Viljandimaal Karksi vallas, kus selgus, et ta rikkus puhkeaja nõudeid.

Pealekauba ei olnud veok läbinud tehnoülevaatust ning sama lugu käis ka haagise kohta. Politsei kõrvaldas Indreku liiklusest, kuid ei läinud kuudki mööda, kui Indrek taas tapjaveokiga Eestimaa teid vallutas. 20. septembril pidas politsei ta kinni Lääne-Virumaal Sõmeru vallas.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo loodab, et must jõulukaart paneb mehe mõtlema. Möödunud aasta rekordiomanik, 19 rikkumist toime pannud 20-aastane Ilja tänavu näiteks politseilt kaarti ei saa.

«Ehk ta (Indrek – toim) mõistab, et kõik need korrad oleks ta võinud kellegi surnuks sõita,» ütles Loigo. Seda peab lootma kogu Eesti rahvas, sest veokijuhtidega toimunud liiklusõnnetuste hulk on tänavu kõvasti suurenenud. 19. detsembri seisuga on tänavu juhtunud veokijuhi osalusel 165 õnnetust, milles viga saanud 230 inimest. Mullu olid need arvud vastavalt 131 ja 141.

Koos Indrekuga vääriks politsei musta kaarti tänavu 878 inimest, kes on toime pannud viis ja enam liiklusrikkumist. Kaarte läks teele veidi vähem, sest kõigi täpne aadress pole politseile teada.

Neist 106 puhul pole turvaliselt liiklema kutsuva sõnumiga kaart politseilt siiski mingit mõju avaldanud. See jõudis nende postkasti mullu ja jõuab ka tänavu. «Kindlasti on seal inimesi, keda ilmselt miski ei parandagi ja kellega peabki politsei igapäevaselt tegelema,» nentis Loigo. Näiteks üks tänavune saririkkuja põhjustas 2013. aastal liiklusõnnetuse, kus hukkus jalakäija.

Kokku on tänavustest kaardisaajatest 140 põhjustanud viimase viie aasta jooksul üle 160 liiklusõnnetuse. Neist ühe huligaani vastutusel on kolm, 21 saririkkuja südamel kaks õnnetust.

Milline on inimene, kes paneb aastas toime vähemalt viis liiklusrikkumist? Loigo sõnul moodustavad enamiku mehed, vaid 24 naist «teenisid» politseilt jõulukaardi. «Tüüpiline rikkuja on 20-aastane põhiharidusega ja Eesti kodakondsusega mees,» kirjeldas juhtivkorrakaitseametnik.

Kui sellest loost midagi positiivset otsida, siis ehk aitab teadmine, et tänavu on musta jõulukaardi väärilisi inimesi 51 võrra vähem. Kui mullu oli saririkkujaid 929 ja nad panid kamba peale toime 5721 rikkumist, siis tänavu on 878 inimese arvel 5320 rikkumist. Enamasti on need kiiruse ületamised, juhiloata sõitmine, joobes juhtimine. Tavaliselt avastatakse kõige muu kõrvalt, et ka auto ei vasta tehnonõuetele.

Foto: Liis Treimann
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles