In memoriam 2016

Neeme Korv
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arter meenutab neid, kellele lõppev aasta jäi viimaseks.

David Bowie

Inglise muusik ja näitleja

8.01.1947–10.01.2016

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

David Bowiel ilmus läinud reedel plaat pealkirjaga «Blackstar», mida on jõutud juba korralikult ülistada – ja asja eest –, ning ta pidas ka oma 69. sünnipäeva. /…/ See lahkumiskingitus on väga hea. Hea, et see on tema vääriline. Samas usun, et Bowie, teades oma peatsest surmast, pidigi olema veendunud, et plaat on väga hea, et see on tema vääriline. Kui kurb oleks lahkuda keskpärase plaadiga, jätta endast maha keskpärane testament. Bowiega õnneks keskpärast kurbust kuidagi seostada ei saa. Arvan, et seda asjaolu võib nimetada õnneks. /…/ Bowie on alati tundunud ja tundub ka edasi uus inimene. Pärast surma saab olla ehk veelgi uuem inimene. Ega surm tee uuele midagi. (Janar Ala, PM 12.01)

Umberto Eco

Itaalia semiootik ja kirjanik

5.01.1932–19.02.2016

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Kui medievisti ja semiootikuna pälvis Eco tunnustuse erialaringkondades ja esseistina kirjutas ennast paljude itaallaste südamesse, siis üleilmse kuulsuse teenis ta välja romaanidega, eesotsas 1980. aastal ilmunud «Roosi nimega». Eco jõudis oma esimese romaanini – kõikide üllatuseks – alles 48-aastaselt. Kirjanikuna armastas Eco katsetada mitmeid stiile ja žanreid, kirjandus oli talle ennekõike intellektuaalne mäng. (Marek Tamm, PM AK 27.02)

Eri Klas

dirigent

7.06.1939–26.02.2016

Foto: Toomas Tatar

Eri Klasi elukaart võib vabalt võrrelda ühe tähe süttimise ja kiirgamisega. Mitte need tänapäevased korraks vilksatavad tähekesed, olgu pealegi, et nimetatud super- või megatähtedeks. Ei, Klasi täht heidab valgust ka muusikast eemal olijaile, sellele lihtsale Hiiumaa mehele, kelle taluõuel asuvas majakeses Klas aega maha võttis. Või siis kogu rahvale, keda ta kõnetas – mäletate ju Klasi laulmas Charlie Chaplini «Naeratust»! – enne aastavahetuse kellalööke, enne presidendi pöördumist. Sest temas kehastus korraga suur looja, aga ka usaldatav ligimene. Mida me siis ikka vajame enim, eks ikka elu-usaldust. (Rein Veidemann, PM 27.02)

Johan Cruijff (Cruyff)

Hollandi jalgpallur ja treener

25.04.1947–24.03.2016

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Ta oli mängija, kes enam kui keegi teine oli võimeline tooma mängu käiku pöörde. Cruyff võis skoorida ise ja luua selleks võimalusi teistele. Mitu maailma kõigi aegade parimate hulka kuuluvat mängijat on edukad olnud ka treenerina, kuid keegi pole jalgpallimängu sedavõrd mõjutanud kui Cruyff. Mängijana oli ta otsene osaline totaalse jalgpalli juurutamises, treenerina kujundas Ajaxi ja Barcelona nauditava mängustiili. (Indrek Schwede, PM 26.03)

Ülle Ulla

näitleja, baleriin, laulja, varieteeartist ja tantsupedagoog

10.11.1934–9.04.2016

Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Sellest on vähe, kui öelda, et Ülle oli väga ilus inimene nii sisemiselt kui väliselt. Kindlasti polnud ta selline, kes kõige paremini tantsis. Ta tegi seda hästi, aga nii, et me ei mõelnud teostuse, vaid alati rolli sisu peale. Tal oli, mida öelda. Just öelda, sest öelda saab nii sõnade kui ka tantsuga. Võib-olla on põhjus selles, et Ülle oli nii terviklik!? Peale kõige muu suutis ta ka väga ilusasti kirja panna tundeid ja meeleolusid, mille põhjal ta ühe või teise rolli lõi. Kõik kajas temas vastu ja peegeldus. Tema olek ja välimus sobisid kokku sellega, mida ta laval tegi. Sellepärast mõjus ta alati väga loomulikuna. (Lea Tormis, PM 12.04)

Ellen Niit

kirjanik ja tõlkija

13.07.1928–30.05.2016

Foto: Toomas Huik

Tarkus, armastus ja mõistmine on märksõnad, mis Ellen Niidule mõeldes meenuvad, samuti sõnamängulisus ja -leidlikkus ning mõjus kujundikeel. Tarkust pidi tal jätkuma ka oma argipäevadesse, et ühitada kirjaniku, kirjaniku abikaasa, pereema rollid. /…/ Nüüd enam ei ole muud võimalust, aga on see võimalus – libistada käega üle Ellen Niidu kirjutatud raamatute rea, turteltulla ikka ja jälle kirjaniku mõtte- ja tundemaailma juurde, saamaks tuge ja kosutust. Lugedes tajuda, et laps sinus on hoitud ja täiskasvanu jälle jupivõrra targemaks saanud. (Krista Kumberg, PM 1.06)

Muhammad Ali

USA poksija

17.01.1942–3.06.2016

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Tema kaasaegsete jaoks, kes nägid teda meediastaariks kasvamas, oli ta justkui mustanahaline Superman. Enne Alid olid sportlased triumfi puhul pigem tagasihoidlikud, kuid tema jaoks oli tagasihoidlikkus välistatud. Cassius Marcellus Clay juuniorina sündinud poksisangar oli oma ajastu (1960ndad ja 1970ndad) suurim ikoon, kes andis sellele kuju ja muutis selle unustamatuks. 1960. aasta Rooma olümpiamängudel 18-aastaselt kuldse medali võitnud poksistaar tõusis juba neli aastat hiljem profipoksi üliraskekaalus troonile, kui alistas võitmatuks peetud Sonny Listoni. Peagi pärast triumfi astus Clay islami usku ja võttis endale nimeks Muhammad Ali. (Madis Kalvet, PM 7.06)

Prince

USA laulja ja näitleja

7.06.1958–21.04.2016

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Prince’i taust oli funk-muusikas ja selles oli seksil keskne koht. Ometi võis funk’i seksuaalsust määratleda traditsiooniliste soorollide jaotumisena: mees on mees ja naine on naine. Prince viis selles seksuaalsuseplaanis läbi teatava perversiooni. Kujutame ette olukorda – tuleb lavale meessoost funk-artist, kellel on jalas kontsaga kingad, seljas korsett ja jalas mingisugused veidrad trussikud, mida võib pidada naiselikeks. /…/ Pole paremat muusikat kui Prince’i parim looming, ja seda on palju. Arvan, et ma isegi ei tea, kui palju seda on. See on testament. (Janar Ala, PM 26.04)

Aarne Rannamäe

teleajakirjanik ja väliskommentaator

10.05.1958–10.09.2016

Foto: Eero Vabamägi

Korduvalt on öeldud, et kui Aarne tuli ekraanile, oli terve tuba teda täis. Seejuures julgen väita, et ta ei köitnud mitte niivõrd saatejuhikarismaga, vaid selge, konkreetse ja nõudliku esitusviisiga, mis mängis inimeste ratsionaalsele vajadusele saada teada endale olulistest asjadest. Ja siin Aarne hinnaalandust ei teinud. Mõneti just see hoiak, et kuulake, see, mida ma räägin, on oluline, tegi Aarnest meie televisiooniloo kõige hinnatuma uudisteankru, inimese, keda televaatajad usaldasid ja ootasid. Täna on tuba tühi. On palju mälestusi, lugematul hulgal arhiivisaateid ja reportaaže. Ent on ka teadmine, kuidas teha head, otsekohest ja olulist ajakirjandust. Sellist ajakirjandust, mis räägiks inimestele tähtsatest asjadest selgelt ja arusaadavalt. (Lauri Hussar, PM 12.09)

Valter Ojakäär

helilooja ja publitsist

10.03.1923–27.10.2016

Foto: Mihkel Maripuu

Ojakääru üldisem tähtsus oligi, et ta tiris kogu aeg popmuusika ja jazzi teemasid ajakirjandusse, hoidis teema üleval, jagas informatsiooni ja valgustas. /…/ Tal oli hästi soe ja meeldejääv raadiohääl, mis tuli sulle hästi lähedale ja mõjus väga usaldusväärselt. /…/ Ta ei käinud kunagi ringi jutuga, et olen suur helilooja, kuigi ta oligi väga andekas helilooja, kes võis luua väga kaasahaaravaid meloodiaid. Mingis mõttes oli ta hästi isetu inimene, kes pidas väga tähtsaks mäletamist. Ta oskas ja tahtis inimesi mäletada, mis oli ka tema kirjandusliku tegevuse sisu. (Mart Juur, PM 28.10)

Andrzej Wajda

Poola filmilavastaja

6.03.1926–9.10.2016

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Tõelist geeniust ei suuda kohitseda isegi diktatuur. Ainuke vahend oleks täielik keelamine või siis kuklalask. Järelduse tegin siis, kui olin näinud «Tuha ja teemandi» kärpimata originaalversiooni. /…/ Sama paatos on kandnud ka kõiki teisi Wajda filme. Tal on neid režissöörina tehtud 38. Nende eest on ta saanud 51 kõrget auhinda, sealjuures meie Maarjamaa Risti. Ja õigusega! Tema aitas meil vabaneda. (Olev Remsu, PM 11.10)

Fidel Castro

Kuuba poliitik

13.08.1926–25.11.2016

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Mõne poetatud pisara Fideli surma pärast võib ka andeks anda. Fidel Castrot ja Kuuba revolutsiooni ümbritseb pimestav romantiline aura ning ilmselgelt ei maksa ka informeeritust Kuuba režiimist üle hinnata. Väljaspool romantilist lõunamaiselt temperamentse macho-mehe kuvandit oli Castro võimujanune bandiit ning avantürist, kelle loodud režiim on hukanud tuhandeid ja rajanud paradiisisaarele oma mini-Gulagi. Aastakümneid suutis Castro & Co elada teiste kulul, mida ei saa õigupoolest lugeda mingiks eriliseks saavutuseks, kuna Castro režiim on Kuuba rahvalt röövinud 60 aastat, nii nagu Eesti rahvalt röövisid samasugused bandiidid 50 aastat. (Taavi Minnik, PM 28.11)

Jaanuar

Igor Sergun, Venemaa sõjaväelane, GRU juht, 57

Michel Galabru, prantsuse näitleja, 93

Pierre Boulez, prantsuse avangardistlik helilooja ja dirigent, 90

Kitty Kallen, USA laulja, 94

André Courrèges, prantsuse moekunstnik, 92

John Johnson, USA korvpallur, 68

Maria Teresa de Filippis, Itaalia autovõidusõitja, 89

Angus Scrimm, USA näitleja, 89

Gunnel Vallquist, rootsi kirjanik ja tõlkija, 97

Anti Marguste, helilooja ja muusikapedagoog, 84

Peet Gustel, motosportlane, 79

Toomas Roosileht, ajakirjanik, 67

Mati Heinsar, ärimees, 50

Conrad Phillips, Briti näitleja, 90

Brian Bedford, Briti ja USA näitleja, 80

René Angélil, Kanada laulja ja muusikamänedžer, Celine Dioni abikaasa, 73

Alan Rickman, inglise näitleja, 69

Albert Maloverjan, ajakirjanik, 68

Jaan Vares, skulptor, 88

Ellen Parve-Valdsaar, näitleja ja laulja Kanadas ja USAs, 91

Ninel Järvson, näitleja, 85

Raivo Ruukel, kergejõustikutreener ja spordipedagoog, 73

Ettore Scola, itaalia filmilavastaja ja stsenarist, 84

Heikki Paara, skautmaster ja aktivist Kanadas, 88

Vjatšeslav Brovkin, vene filmilavastaja, stsenarist ja näitleja, 90

Koidu Tenno, majandusteadlane, 80

Meeli Veskus, riigiametnik ja raamatukogundustegelane, 62

Aare Aunap, poliitik, kauaaegne Tabivere vallavanem, 57

Urmas Petti, teoloog ja vaimulik, 50

Ago Liblik, ettevõtja, 48

Terry Wogan, Briti telesaatejuht, 77

Veebruar

Bob Elliott, USA koomik, 92

Aleksandra Zavjalova, vene näitleja, 79

Maurice White, USA laulja ja muusik, 74

Joe Alaskey, USA näitleja, 63

Edgar Mitchell, USA astronaut, 85

Jaan Võrk, tehnikateadlane, 76

Otto Kuusik, spordiajakirjanik, 85

Margaret Forster, inglise kirjanik ja kirjanduskriitik, 77

Siima Škop, raamatukunstnik ja plakatist, 95

Jaanus Juul, pianist ja helilooja, 69

Ants Juske, ajakirjanik, kunstiteadlane ja -kriitik, 60

Ines Rannap, viiuldaja, 85

Boutros Boutros-Ghali, Egiptuse poliitik ja diplomaat, ÜRO peasekretär 1992–1996, 93

Mart Multer, trikimootorrattur, 26

Andrzej Żuławski, poola filmilavastaja, kirjanik ja stsenarist, 75

Jaak Kuriks, kujunduskunstnik, 71

Harper Lee, USA kirjanik, 89

Valdo Kütt, tennisist ja tennisetreener, 61

Wesley A. Clark, USA arvutidisainer, 88

Peter Lustig, Saksa telesaatejuht, 78

Harri Henn, poliitik, erukapten, 73

Virve Kask, naistearst, 86

Kadri Luik, blogija, ajakirjanik ja kirjanik, 29

George Kennedy, USA näitleja, 91

Frank Kelly, iiri näitleja, stsenarist ja laulja, 77

Aare Suss, kontrabassimängija, 69

Märts

Lembit Andresen, kooliajaloolane, 86

Raoul Üksvärav, majandusteadlane ja poliitik, 87

Meelis Lainvoo, tõlkija, toimetaja ja ajakirjanik, 52

Asta Kiitam, ajakirjanik, 92

Nancy Reagan, USA filminäitleja ja esimene leedi, 94

Paul Ryan, USA koomiksikunstnik, 66

George Martin, Inglise muusikaprodutsent, 90

Vambola Türk, majandusteadlane, 88

Anu Liivak, kunstiajaloolane ja kriitik, 62

Vaike Tiik, kunstiteadlane ja muuseumijuht, 94

Hilary Putnam, USA filosoof, 89

Aleksandr Jessenin-Volpin, vene matemaatik, filosoof, luuletaja ja dissidentliku liikumise tegelane, 91

Lembit Saarts, maalikunstnik, 91

Tõnis Soop, maalikunstnik ja kunstipedagoog, 78

Frank Sinatra noorem, USA laulja ja näitleja, 72

Andrus Kasemaa, skulptor ja graafik, 74

Guido Westerwelle, Saksamaa poliitik, 54

Raul Talvik, arstiteadlane, 80

Rita Gam, USA näitleja, 88

Ken Howard, USA näitleja, 71

Roger Cicero, saksa džässmuusik, 45

Olavi Kärner, arvutusmatemaatik, atmosfäärifüüsik ja orienteeruja, 74

Igor Paškevitš, vene iluuisutaja, 44

Alain Decaux, prantsuse ajaloolane, 90

Lilian Linnaks, metallikunstnik, 87

Ants Vaadre, autoõpetaja ja soomepoiss, 90

Ivar Etverk, metsateadlane, 84

Juri Butõrin, vene multifilmirežissöör, 86

Imre Kertész, ungari kirjanik, nobelist, 86

Aprill

Ille Grün-Ots, ajakirjanik, 55

Cesare Maldini, itaalia jalgpallur ja jalgpallitreener, 84

Barbara Turner, USA stsenarist ja näitleja, 79

Urmo Kööbi, arst ja tervishoiujuht, 76

Aivars Siliņš, läti teatri- ja filminäitleja, 68

Heikki Hortling, Soome tööstusjuht, A. Le Coqi ja Olvi suuromanik, 65

Niina Raadik, spordi- ja rahvatantsupedagoog, 91

Kalju Soo, põlevkiviuurija, 86

Enn Realo, füüsik, 77

Endel Purju, majandusteadlane, 94

Guy Hamilton, inglise filmilavastaja, 93

Ressi Kaera, ajakirjanik ja kunstikriitik, 92

Andrus Vaht, trummar, 65

Tõnu Reimann, viiuldaja, muusikapedagoog ja muusikakriitik, 69

Vjatšeslav Kobrin, kitarrist, 58

Tiina Jaaksoo, muusikateadlane ja -pedagoog, 77

Lembit Leetna, muusikapedagoog ja dirigent, 68

Valentin Zorin, vene politoloog, ajaloolane-amerikanist, telesaatejuht, ajakirjanik ja kirjanik, 91

Risto Salmi, soome näitleja, 74

Mai

Siné, prantsuse karikaturist, 87

Margot Honecker, Saksa DV riigitegelane, 89

Inge Malin, nahakunstnik, 87

Gene Gutowski, Poola juudi päritolu USA filmiprodutsent, 91

François Morellet, prantsuse maalikunstnik ja skulptor, 90

Riki Sorsa, soome laulja, 63

Peeter Kopvillem, muusik, helilooja, keemik ja ajakirjanik, 61

Katherine Dunn, USA kirjanik, 70

Tapio Mäkelä, Soome suusataja, 89

Romaldo Giurgola, Itaalia-Ameerika-Austraalia arhitekt, 95

Bobby Freeman, USA poliitik, 82

Ülo Emmus, graafik, 68

Oivi Aakre, arst-reumatoloog, 74

Maris Valk-Falk, pianist, muusikapedagoog ja muusikateadlane, 81

Villu Astok, mereuurija, 81

Aarne-Innar Sommer, tennisist ja tennise edendaja, 76

Tatjana Zarutskihh, koolijuht ja pedagoog, 62

Kaljo Alaküla, lendur, vabadusvõitleja, majandijuht ja ettevõtja, 93

Virve Koppel, telerežissöör, 84

Tõnu Mäsak, maalikunstnik ja kunstipedagoog, 79

Kalev Pensa, tõstja ja tõstmistreener, 87

Juuni

Peter Shaffer, Briti näitekirjanik ja stsenarist, 90

Viktor Kortšnoi, Vene-Šveitsi maletaja, 85

Gordie Howe, Kanada jäähokimängija, 88

Andres Laasik, teatri- ja filmikriitik, 56

Valli Lember-Bogatkina, akvarellikunstnik, 94

Ell-Maaja Randküla, moekunstnik, 76

Peter Feuchtwanger, saksa pianist, helilooja ja klaveripedagoog, 85

Ron Lester, USA näitleja, 45

Väinö Huhtala, Soome suusataja, 80

Paul Cox, hollandi päritolu Austraalia filmilavastaja, 76

Tähti Saar, arst ja arstiteadlane, 72

Charles Chaynes, prantsuse helilooja, 90

Matti Mettas, korvpallur ja korvpallikohtunik, 65

Marina Sillaste, lavastaja ja teatripedagoog, 54

Urmas Vatter, Kesselaiu saarevanem, 52

Tarmo Kammer, piirivalvur, 54

Renee Kark, piirivalvur, 44

Geoffrey Hill, inglise luuletaja ja kirjandusteadlane, 84

Bengt von zur Mühlen, saksa filmiprodutsent, dokumentalist ja ajalooalaste teoste autor, 84

Juuli

Elie Wiesel, USA ja Prantsuse juudi kirjanik, nobelist, 87

Raivo Kaer, ettevõtja ja ürituste korraldaja, 35

Tõnis Käo, tööstusdisainer ja kunstipedagoog Saksamaal, 76

Markus Werner, šveitsi kirjanik, 71

Noel Neill, USA näitlejanna, 59

John McMartin, USA näitleja, 86

Jüri Renter, arhitekt, 64

Laur Palgi, füüsikateoreetik, 81

Jacques Rouffio, prantsuse filmilavastaja ja stsenarist, 87

Rimma Dõšalenkova, vene luuletaja, 74

Paul Wühr, saksa kirjanik, 89

Astrid Saare, maalikunstnik ja kunstipedagoog, 87

Ants Promet, moto- ja autosportlane ning spordiajaloolane, 84

Nate Thurmond, USA korvpallur, 74

Svetlana Dorošenko, näitleja, 61

Katre Õim, keeleteadlane, 45

Amnon Linn, Iisraeli poliitik, 92

Esko Hukkanen, soome näitleja, 88

Jouko Turkka, soome lavastaja ja teatrijuht, 74

Juta Siirak, vaimulik, 87

Piet de Jong, Hollandi poliitik, 101

Harry Olt, muusikateadlane ja helilooja, 87

Heiki Timotheus, keemik, 82

Ülle Udam, keeleõpetaja ja tõlkija, 73

Bobbie Heine, Lõuna-Aafrika Vabariigi tennisist, 106

August

Leili Muuga, maalikunstnik, 93

Irina Rätsep, skulptor, 69

Veleida Tuutmaa, matemaatik ja pedagoog, 84

Françoise Mallet-Joris, belgia kirjanik, 86

Kenny Baker, inglise näitleja, 81

Ants Meister, elektrotehnikateadlane, 79

João Havelange, Brasiilia jalgpallifunktsionäär ja jurist, 100

Ernst Nolte, saksa ajaloolane ja filosoof, 93

Nina Ponomarjova, Nõukogude Liidu kettaheitja, 87

Jack Riley, USA näitleja, 80

Charles-Émile Loo, Prantsusmaa poliitik, 94

Brian Rix, inglise näitleja ja aktivist, 92

Irena Rihkrand, treener, 25

Antony Jay, Briti stsenarist, 86

Evita Muñoz, mehhiko näitleja, 79

Gilles Gaston Granger, prantsuse filosoof, 96

Ignati Ivanovski, vene tõlkija ja luuletaja, 84

Nina Jerjomina, Nõukogude Liidu korvpallur ja spordiajakirjanik, 82

Kristjan Pett, sõjaväelane, 101

Sonia Rykiel, prantsuse moekunstnik, 86

Tõnis Kask, filmi- ja telelavastaja, 86

Kais Adlas, näitleja, 70

Anatoli Petuhhov, vepsa kirjanik, 81

September

Islom Karimov, Usbekistani poliitik, riigi president aastatel 1991–2016, 78

Madis Habakuk, majandus- ja juhtimisteadlane, 77

Peter Janich, saksa filosoof, 74

Pavel Homski, vene teatrilavastaja, 91

Hannes Arch, austria vigurlendaja, 48

Roman Romantšuk, vene poksija, 37

Kōichi Katō, Jaapani poliitik, 77

Marion Piisang, spordipedagoog ja kergejõustiklane, 63

Roman Rugin, handi kirjanik, 77

Uno Veenre, orkestrijuht ja helilooja, 96

Unto Valpas, Soome poliitik, 71

Kärt Miil, raamatukogutegelane, 65

Olaf Utt, publitsist, ajakirjanik ja kirjandus- ning teatrikriitik, 87

James Stacy, USA näitleja, 79

Edward Albee, USA näitekirjanik, 88

Roman Ivanõtšuk, ukraina kirjanik, 87

Malle Värk, muusikakirjastaja, 57

David Kyle, USA ulmekirjanik, 97

Kalervo Rauhala, Soome maadleja, 85

Vello Laos, meditsiinipublitsist ja soomepoiss, 95

Mark Dvoretski, vene maletaja ja maletreener, 68

Abdulhak Igebajev, baškiiri luuletaja, 86

Shimon Peres, Iisraeli poliitik, 93

Helve-Reet Lobjakas, moekunstnik, 81

Oktoober

Georges Balandier, prantsuse sotsioloog, antropoloog ja etnoloog, 95

Michal Kováč, Slovakkia poliitik, riigi president 1993–1998, 86

György Márkus, ungari filosoof, 82

Ljudmila Ivanova, vene näitleja, 83

Enn Pirrus, geoloog, 80

Värdi Reiman, tehnikateadlane, 89

Eeva-Maija Tammekann, Eesti päritolu Soome raamatukoguhoidja, 86

Arne Sirel, suusataja ja sporditegelane, 62

Dario Fo, itaalia näitekirjanik, näitleja ja lavastaja, 90

Bhumibol Adulyadej, Tai kuningas Rama IX, 88

Ülo Varul, korvpallur, 64

Kathryn Adams Doty, USA näitlejanna, 96

Pierre Étaix, prantsuse filmilavastaja, näitleja, kloun ja kirjanik, 87

Lemming Nagel, kunstnik, 68

Kenjirō Azuma, jaapani skulptor, 90

Tõnu Tiits, kirimaletaja, spordifunktsionäär ja pedagoog, 78

Arved Oksaar, riigiteadlane ja spordisotsioloog Saksamaal, 95

Kigeli V Ndahindurwa, Rwanda kuningas, 80

Viktor Zubkov, Nõukogude Liidu korvpallur, 79

Felix Aasma, Eesti päritolu Rootsi tehnikateadlane, 96

Junko Tabei, Jaapani alpinist, 77

Mari Loit, kunstiteadlane ja muinsuskaitsja, 39

Genrihh Perevoštšikov, udmurdi kirjanik ja ajakirjanik, 79

Helgi Arst, geofüüsik, 84

Vladimir Zemljanikin, vene näitleja, 83

Vladimir Zeldin, vene näitleja, 101

Natalie Babbitt, USA lastekirjanik ja raamatuillustraator, 84

Vello Luht, kabetaja, 69

November

Oleg Popov, vene kloun, 86

Siiri Mai Hanstein, näo- ja lõualuukirurg, 81

Marc Sleen, Belgia karikaturist, 93

Elga Mark-Kurik, geoloog ja paleontoloog, 87

Leonard Cohen, Kanada laulja, 82

Robert Vaughn, USA näitleja, 83

Eino Kõiv, muusik, dekoraator ja näitleja, 90

Sixto Durán Ballén, Ecuadori poliitik, riigi president aastatel 1992–1996, 95

Kersti Kimmel, vaimulik, 78

Nilla Pihelgas, arst, 87

Enno Penno, poliitik, vabariigi valitsuse eksiilis liige, 86

Mart Taevere, toimetaja, režissöör ja saatejuht, 65

Sharon Jones, USA laulja, 60

Ülo Tonts, kirjandusteadlane ja kriitik, 85

Konstantínos Stefanópoulos, Kreeka poliitik, riigi president aastatel 1995–2005, 90

Vello Asi, sisearhitekt, 89

William Trevor, iiri kirjanik, 88

Mait Arvisto, haridustegelane ja spordipedagoog, 76

Andrew Sachs, briti kirjanik, 86

Joe Esposito, USA kirjanik, 78

Marcos Ana, hispaania kirjanik, 96

Jaak Ojakäär, muusikasaadete toimetaja ja muusikakriitik, 58

Elmar Joosep, Memento aktivist, 92

Robert Paiste, pillimeister, 84

Mark Taimanov, Venemaa maletaja ja pianist, 90

Alice Drummond, USA näitlejanna, 88

Aleksei Maslennikov, vene ooperilaulja, 87

Detsember

Elonna Spriit, tantsija ja tantsupedagoog, 82

Veera Õunapuu, eestluse hoidja Kanadas, 97

Arno Kirt, majandusteadlane, 77

Tiina Wilén-Jäppinen, Soome poliitik, 53

Peter Vaughan, briti näitleja, 93

Martin Puhvel, eesti kirjandusteadlane Kanadas, 82

John Glenn, USA astronaut ja poliitik, 95

Tõnis Matsin, kergejõustiklane ja spordipedagoog, 69

Mihhail Lobanov, vene kirjanik, kirjandusteadlane, kriitik ja ühiskonnategelane, 91

John Montague, iiri luuletaja, 87

Airi Rütter, rahvatantsujuht, 69

Katrin Laur, baleriin, 51

Heiki Lubi, tehnikateadlane, 80

Lembit Krumm, tehnikateadlane, 88

Rein Ahun, kergejõustiklane ja kergejõustikutreener, 76

Kaarel Tetsmann, muusikapedagoog ja dirigent, 81

Valdek Mikkal, keemik, 87

HC Ejemyr, Rootsi meediaärimees, Metro asutaja, 72

Craig Sager, USA spordireporter, 65

Henry Heimlich, USA arst, 96

Zsa Zsa Gabor, Ungari päritolu USA näitlejanna, 99

Minni Patune, nahakunstnik, 98

Ülo Pärnits, ettevõtja ja ärijuht, 80

Jaan Klõšeiko, eesti graafik ja fotograaf, 77

Miruts Yifter, Etioopa jooksja, olümpiavõitja, 72

Rick Parfitt, inglise muusik, laulja ja laulukirjutaja, 68

Selma Multer, korvpallur, treener, spordijuht ja korvpallikohtunik, 88

George Michael, inglise laulja ja helilooja, 53

Carrie Fisher, USA filminäitleja, 60

Debbie Reynolds, USA filminäitleja, 84

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles