Gaddafi perekond – suur, kuid tülides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muam­mar Gaddafi
Muam­mar Gaddafi Foto: Reuters / Scanpix

Pikad naisihukaitsjad, luksusliku sisustusega hiiglaslik beduiinitelk, värvikirevad rõivad ja teravad sõnavõtud – need on vaid mõned Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi iseärasused. Isast on tublilt eeskuju võtnud ka tema kaheksa teadaolevat last.


68-aastase Muammar Gaddafi perekond on enam kui ebatavaline. Ainuvalitsejast perepeast võtavad eeskuju ka lapsed, kes kordamööda skandaalidesse satuvad, vägivallatsevad või alkoholi kuritarvitavad.

Opositsioon hindab Gaddafide perekonnapea 42 riigipea-aasta jooksul kokku kraabitud varandust 80–150 miljardile dollarile, sealhulgas leidub hinnalist kinnisvara igas maailma nurgas.

Wikileaksi diplomaatilistes saladokumentides öeldakse, et täpsed andmed nende rikkuste kohta puuduvad, sest Liibüas on äärmiselt riskantne rääkida klanni korrumpeerunud tehingutest. Kuid lisaks tulusale naftaärile on Gaddafid tegevad kõikvõimalikel elualadel.

Muu hulgas on neil kaubanduskeskus Londonis ja 7,5-protsendine osalus kuulsas Torino Juventuse jalgpallimeeskonnas. Osalus osteti 2002. aastal 22,9 miljoni euro eest.

Kuid tõsisele korruptsioonile vaatamata väidab Gaddafi, et just tema seisabki võrdsuse ja vabaduse eest. Koloneli ettekujutust võrdsuse eest võitlemisel provokatiivsete sõnavõttudega võib pidada legendaarseks.

2010. aasta veebruaris kutsus ta kõiki moslemeid üles pühale sõjale Šveitsi vastu, kuna riik oli ära keelanud minaretid. Liibüa riigipea ähvardas, et iga moslem, kes Šveitsiga suhtleb, on uskmatu.

Ühtlasi on Gaddafi nimetanud ÜRO Julgeolekunõukogu terrorinõukoguks, kuna viie riigi vetoõigus polevat õiglane.

Gaddafi isiksusele lisab vürtsi tema isemoodi arusaam moest ja kultuurist. Diktaator paistab silma värvikirevate kostüümide ja peakatetega ning kannab võimalusel alati päikeseprille.

Beduiini päritolu rõhutamiseks seisab Gaddafi aias pidevalt suur beduiinitelk, kus ta ka külalisi vastu võtab. Telgis on temaga kohtunud kümned riigipead ning valitsusjuhid.

Sama telgi laseb Gaddafi kaasa võtta ka oma visiitidele. Nii on telk seisnud näiteks Rooma ja Pariisi südalinnas.

Financial Timesi teatel on Gaddafide näol tegemist düsfunktsionaalse (funktsioonihäirega – toim) perega, mille sisetülid on viinud vägivaldsete võimuvõitlusteni. Konflikte õhutavat omakorda Gaddafi ise, et tema pojad, kellest nii mõnegi puhul sünniaeg ja vanuseline järjekord teadmata, liiga võimsaks ei muutuks.
---------------------------------------------------------

Suure Liibüa Araabia Sotsialistliku Rahvadžamahirija juhi Muammar al-Gaddafi lapsed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles