Vahetuvad Ida ja Lõuna prefektid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune pressikonverents Narvas, kus Ida prefektuuri kriminaalbüroo juht Tarvo Kruup andis ülevaate koolitüdruku Darja surma põhjuste ja kinnipeetud isikute kohta.
Mullune pressikonverents Narvas, kus Ida prefektuuri kriminaalbüroo juht Tarvo Kruup andis ülevaate koolitüdruku Darja surma põhjuste ja kinnipeetud isikute kohta. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

1. veebruarist saab politsei- ja piirivalveameti (PPA) Lõuna prefektuuri juhiks praegune Ida prefekt Vallo Koppel ja Ida prefektuuri juhtimise võtab üle kriminaalbüroo juht Tarvo Kruup. 

Võib öelda, et Lõuna prefektina tööle asuv Ida prefekt Vallo Koppel läheb koju tagasi, sest enne kui ta 2013. aasta suvel Ida prefektina tööle asus, juhtis ta kolm aastat Lõuna prefektuuri kriminaalbürood.

PPA peadirektor Elmar Vaheri sõnul on Koppel loonud Ida prefektuuris võimeka meeskonna ja olnud Ida- ja Lääne-Virumaale väärikas politseijuht. 

Politseis alustas Koppel tööd 1996. aastal keskuurimisbüroo uurijana ja aastate jooksul on ta töötanud erinevatel ametikohtadel Lõuna prefektuuris ja keskkriminaalpolitseis, aga ka riigiprokuratuuris prokuröri abina. Koppel on juhtinud mitmete raskete kuritegude uurimist, sealhulgas suurte narkolaborite menetlemist.

Peaminister Taavi Rõivas külastas 2015. aastal seoses süütamisega Vao varjupaigataotlejate vastuvõtukeskust. Ida prefekt Vallo Koppel tutvustab olukorda. Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja
Peaminister Taavi Rõivas külastas 2015. aastal seoses süütamisega Vao varjupaigataotlejate vastuvõtukeskust. Ida prefekt Vallo Koppel tutvustab olukorda. Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Koppeli asemel asub Ida prefekti ülesandeid täitma praegune Ida prefektuuri kriminaalbüroo juht Tarvo Kruup, kelle juhtimisel on lõpule viidud terve rida väga mahukaid ja keerulisi uurimisi, nagu Narvas mõrvatud koolitüdruku Darja ja väikese Varvara juhtum, haruldaste muldmetallide suurvargus Silmetis jne.

Kruup alustas politseiteenistust 2004. aastal Põhja prefektuuris, kus ta töötas kriminaalpolitseinikuna Ida politseiosakonnas ja isikuvastaste kuritegude talituses. Aastatel 2009-2014 töötas Kruup kaitsepolitseiametis. Ida prefektuuri kriminaalbürood juhib ta alates 2014. aasta märtsist.

Praegusest Lõuna prefektist Tarmo Kohvist saab aga sideohvitser koostöös Leedu ja Läti politseiga, kus Kohvil on varasemast tihedad ametialased kontaktid seoses Leedu autovaraste tabamisega. Lisaks hakkab ta täitma piiriesindaja ülesandeid suhtluses Läti piirivalvega.

«Minu jaoks on see hästi huvitav valdkond, kus saan kasutada oma seniseid kogemusi ja annan endast parima, et teiste riikide kurjategijad Eestist eemal hoida,» sõnas Kohv.

Lõuna prefekt Tarmo Kohv. Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees
Lõuna prefekt Tarmo Kohv. Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Aastavahetusega täitus tal Lõuna prefektuuri juhina kaheksa aastat ja ta ise leiab, et on aeg edasi liikuda. «On olnud tõeline au teenida Eesti inimesi Lõuna prefektina ning juhtida nii head meeskonda. Usun, et kui sisemist sädet ei ole enam piisavalt, siis on õige hetk valida uued väljakutsed ja anda tegutsemisruumi noorematele tegijatele,» ütles ta.

Peadirektor Vaheri sõnul mõistab ta Kohvi otsust ja tänab teda Lõuna prefektuuri juhtimisel tehtud töö eest. Ta märkis, et Kohv saab sideohvitserina anda suure panuse selleks, et oleksime piiriülese kuritegevusega võitluses edukad. «Seda, kui oluline on praktiline ja töine koostöö naabritega, näitas selgelt Kohvi tegevus Leedu autovaraste tabamiseks korraldatud operatsioonides,» lisas Vaher.

Varasemalt julgestuspolitseis töötanud Kohv on praegustest prefektidest staažikaim. Ta alustas politseiteenistust 1991. aastal toonases eriteenistuses ning jätkas erinevatel isikukaitsega seotud ametikohtadel julgestuspolitseis. Aastate jooksul on Kohv juhtinud nii julgestuspolitsei julgestusosakonda, Lääne prefektuuri Pärnu politseiosakonda kui ka Ida politseiprefektuuri. Lõuna prefektina töötab ta 2009. aasta jaanuarist.

Põhja prefekt Kristian Jaani ja Lääne prefekt Kaido Kõplas jätkavad oma senistel ametikohtadel.

Kristian Jaani alustas politseiteenistust 1997. aastal ning on aastate jooksul töötanud erinevatel ametikohtadel nii kriminaal- kui korrakaitsepolitseis. Ta on edukalt juhtinud nii kuritegude uurimist kui suuri politseioperatsioone, muu hulgas oli ta 2007. aasta aprillis pronksöö ajal Tallinnas politseitegevuse üks operatiivjuht. Põhja prefektina alustas ta tööd 2013. aasta suvel.

Endine narkopolitseinik Kaido Kõplas on riigiteenistuses alates 1998. Lääne prefektuuri juhib ta 2015. aasta jaanuarist.

Muudatuste järel on kõik politsei- ja piirivalveameti prefektid kriminaalpolitsei taustaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles