Maa-amet: Saaremaa 5000 hektari suurune juurdekasv on ilmne liialdus (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa.
Saaremaa. Foto: Timo Anis

Saarte Hääl kirjutab, et pühapäeva õhtul eetris olnud «Aktuaalses kaameras» kõlanud väide, nagu oleks Saaremaa nelja aastaga mere arvelt 5000 hektarit suuremaks kasvanud, on kaugel tõest ja samas koomiline, nagu on kohane aastavahetuse teleprogrammile.    

Maa-ameti esindajad tõdesid Saarte Häälele, et 5000 hektari suurune juurdekasv mere arvelt on ilmne liialdus, ja võtsid omaks, et ka amet ise pole vildaka info eetrisse jõudmisel süüst puhas.

«Need numbrid paistsid kohati koomilised välja,» sõnas maa-ameti katastri teabe- ja arendusosakonna juhataja Priit Kuus. Erinevate metoodikate alusel arvutatud andmete võrdlemisel tekkis möödarääkimine, pealegi tehti 1. jaanuaril eetris olnud saatelõik kohati valmis juba suvel. 

Maa-amet saab tänu aeropildistamise ja laserskaneerimise võimalusele Eesti territooriumi kaardistamisel kasutada järjest täpsemaid andmeid ning just viimaste aastate täpsustamise tulemusel saame öelda, et Saaremaa territoorium on 1545 hektari võrra suurem, kui seni arvatud. 

Priit Kuus selgitas, et varem olid haldusüksuste pindala arvutamisel aluseks 20 aastat tagasi koostatud paberkaardid, kus piirid võisid paigas olla isegi 50-meetrise nihkega. 2015. aastast võttis maa-amet kasutusele aga digitaalsed ruumiandmed, mis tulevad Eesti põhikaardilt.

«Nende digitaalsete ruumiandmete alusel lõikasime Eesti rannajoont pidi uuesti välja ja arvutasime Saare maakonna uue pindala ning sellest tuligi erinevus 1545 hektarit,» selgitas Kuus, kelle sõnul kasvab Saaremaa mere arvelt ehk ainult paar hektarit aastas.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles