Politsei tabas Tallinnas kaks taskuvaraste jõuku (1)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularaha varastamine. Pilt on illustreeriv.
Sularaha varastamine. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi

Möödunud aasta kevadel ja suvel pidasid Põhja prefektuuri politseinikud kinni kaks Tallinnas tegutsenud taskuvaraste gruppi, selle tulemusel on vargused vähenenud peaaegu poole võrra ning pealinna tänavad muutunud turvalisemaks.

Aprilli alguses peeti kinni 37-aastane Anželika ja 34-aastane Nikolai, kes mõlemad varastasid peamiselt turistide käekottidest rahakotte koos sularaha, pangakaartide ning dokumentidega. Menetluse käigus selgus, et varastatud pangakaartidega võeti automaatidest sularaha välja. Vargad said mõlemad kaheaastase vanglakaristuse, millest osa tuli kandma asuda kohe, teatas Põhja prefektuur.

Kolm kuud hiljem peeti kinni 35-aastane Igor ja 38-aastane Jevgeni, kes panid varguseid toime peamiselt meelelahutusasutustes, kus inimesed olid oma vara järelevalveta jätnud. Igorile määrati üheksa kuud vangistust, mida mees pidi kohe kandma asuma. Jevgenile määrati karistuseks üheksa kuud vangistust kaheaastase katseaja ning elukohast lahkumise keeluga.

Nendest neljast olid kõik ka eelnevalt sarnaste tegude eest karistatud.

Tallinna Kesklinna politseijaoskonna eriasjade uurija Kaido Atspoli sõnul on nende inimeste kinnipidamise tulemusel varguste toimepanemise sagedus langenud varasema aastaga võrreldes peaaegu poole võrra ning pealinna tänavad on muutunud turvalisemaks.

 «Politsei on kaardistanud Tallinna kesklinna piirkonna meelelahutusasutused, kus varguseid kõige sagedamini ette tuleb. Teeme nendega pidevat koostööd aidates koolitada personali võimalikke vargaid ning varguseid märkama ja toimunust politseid teavitama. Mitmete meelelahutusasutuste laudadele on asetatud «lauarääkijad», mis kutsuvad kliente oma varal silma peal hoidma,» ütles Atspol.

Lisaks sellele liiguvad kogu hooaja jooksul nii vanalinna kui ka sadama piirkonnas jalgsipatrullid.

Kõige sagedamini varastatakse rahakotte ja mobiiltelefone, samuti teisi väärtuslikemaid esemeid. Vargused pannakse toime rahvarohketes kohtades olenemata kellaajast. Väga paljudel juhtudel satuvad varaste ohvriteks just turistid, kel pilk pööratud vaatamisväärsustele ja tähelepanu mujal.

Tõenäoliselt ei jää lihtsasti kaasavõetavad asjad vargal märkamata ning esimesel võimalusel asub varas ka tegutsema. Pahatihti loob inimene ise varga jaoks olukorra, kus varastamine on lihtne. «Tüüpiline näide on alkoholi tarvitanud inimene, kes jätab oma asjad järelevalveta ja seltskonnaga aega veetes kaotatakse ka kaaslaste suhtes valvsus,» märkis Atspol. 

Atspol märgib, et suure osa ennetustööst saab teha inimene ise. Rahvarohketes kohtades tuleb olla tähelepanelik ning võõraste inimestega suheldes ettevaatlik. Kaasavõetud väärtuslikke esemeid peaks võimalusel hoidma näiteks rõivaste sisemistes taskutes. Käekotil peavad olema kõik lukud suletud ning võimalusel tuleks hoida seda enda vaateväljas, näiteks kaenla all või kõhul. Väärtuslikke esemeid ja dokumente ei tohi jätta järelvalveta ning tooli seljatoele asetatud kott võib osutuda vargale kergeks saagiks. 

Varguse ohvriks langedes anna sellest kohe politseile teada helistades lühinumbril 112. Võimalusel tuleb lasta sulgeda pangakaardid ning varastatud mobiiltelefoni SIM-kaart. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles