Mida toob aasta uus? Kuraditosin küsimust

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Erik Taukar on nomineeritud EMA 2017 neljas kategoorias.
Karl-Erik Taukar on nomineeritud EMA 2017 neljas kategoorias. Foto: Mihkel Maripuu
  • Kõik prognoosijad usuvad, et Eesti pääseb Eurovisiooni lauluvõistlusel finaali.
  • Ainult üks usub, et Ragnar Klavan ei löö Liverpooli eest mitte ühtegi väravat.
  • Ainult üks usub, et mitte ühegi valitsusliikme perre ei sünni tänavu last.
  • Näosaate kandidaate: Priit Võigemast, Dave Benton, Anti Kobin, Jüri Pootsmann...

Arteri toimetus sõelus välja 13 teemat muusikast ja kirjandusest poliitika ja spordini, mis võiks alanud aastal rahvast erutada ja kõneainet pakkuda, ning palus kaheksal väljavalitul prognoosida, mis järgneva 12 kuuga juhtub. Vaadake ja võrrelge, kas nõustute nende oletuste ja pakkumistega.

1. Kelle lugu saab Raadio Elmari aasta hitiks 2017?

2. Kes võidab «Eesti laulu» konkursi?

3. Kas Eesti esindaja pääseb Eurovisiooni lauluvõistlusel finaali, ja kui pääseb, siis mitmenda koha saab?

Näidake mulle inimest, kes ei tahaks teha selfit koos roosas kleidis Olav Osoliniga!

4. Nimetada kaks, kes hakkavad teie arvates alanud aastal osalema saates «Su nägu kõlab tuttavalt».

5. Kas Eesti kinodes kogub kõige rohkem vaatajaid «Rehepapi» ainetel tehtud «November», Taska Filmi toodetud «Sangarid» või hoopis mõni muu film?

6. Kui mitu iseseisvat originaalteost avaldavad 2017. aastal kirjanikupalga saajad Mehis Heinsaar, Eeva Park, Jan Kaus ja Hasso Krull nelja peale kokku?

7. Kui mitme valitsusliikme perre sünnib sel aastal laps?

8. Mis värvi on Eesti presidendi Kersti Kaljulaidi kleit vabariigi aastapäeva vastuvõtul?

9. Mis kuus jõuab Eesti Rahva Muuseumi poolemiljones külastaja? (2016. aasta novembri keskpaigaks oli seal käinud üle 50 000 külastaja.)

10. Mis erakonnast tuleb pärast kohalikke valimisi Tallinna linnapea?

11. Kas kohus mõistab Kaur Kenderi süüdi?

12. Kui mitu väravat lööb Liverpooli meeskonna kaitsemängija Ragnar Klavan alanud aastal Inglismaa Premier League’i kohtumistes? (Eelmisel aastal ei löönud ühtegi.)

13. Kas jaanipäeval sajab vihma?

Martin Algus, telemenuseriaalide stsenarist

Jüri Pootsmann.

Lenna.

Pääseb küll finaali ja tuleme seekord kenasti kuuendaks – siis ei ole osalejatel häbi koju tagasi tulla ja me kõik võime koos rõõmustada, et esikoht ilma suurema stressita tulemata jäi.

Priit Võigemast oleks kindlasti hea valik. Dave Benton oleks huvitav.

Kui neid kahte võrrelda, siis tundub, et «Sangarid» on taotluselt meelelahutuslikum. Olen «Novembri» kohta ainult treilerit näinud, raske öelda. «Sangaritega» olen ise seotud (stsenarist – Arter).

Loodan, et nad võtavad seda aastat pigem kergelt ja kulutavad aja hoopis enese laadimisele, mitte kohustuslikule töörügamisele. Nagunii hakatakse irisema, avalda, palju tahad. Aga noh, pakun, et see arv on kaheksa – keegi äkki murdub ja kukub avaldama.

Valitsus on suhteliselt noor ja üllatusi võib tulla igasuguseid. See on täitsa kahe otsaga asi, mõnele mõjub võim ergutina ja annab kindlasti ka voodielule dünaamikat juurde, samas võib suure poliitstressi ajal viljakus ilmselt ka langeda. Ja tundub, et vaatamata esialgsele eufooriale valitsusel stressi ikka koguneb. Mmmm… Igaks juhuks pakun, et tuleb nulliring, siis on tore meeldivalt üllatuda, kui midagi siiski tuleb.

Kerstile sobivad erksad värvid. Erksinine vast on siis.

Septembris.

Keskerakonnast ikka, ega nad mujalt ei tulegi.

Pakun, et kohus mõistab süüdi, aga tegelikult tundub, et kohtualune on juba võitnud nii või naa.

Loodan, et lööb vähemalt ühe värava, siis on väravapinge maha võetud ja saab uuesti ilma suurema stressita edasi mängida. Aga kui peaks veel mõni värav lisaks tulema, siis muidugi algavad juba uued pinged.

Ei. Ilus soe ilm on ja kõik saavad rahus kas või keset põldu juua ja süüa. Tuul puhub lõunakaarest ja suhteline õhuniiskus on 20 protsenti.

Karl-Erik Taukar, muusik

Vaiko Eplik või Hellad Velled.

Koit Toome ja Laura.

Pääseb, koht tuleb 15.

Tõnis Mägi ja Siiri Sisask.

«Klassikokkutulek 2».

Nelja peale kolm.

Üks on kindel. Elujaatavalt: kokku kaks.

Kui stilist pähe ei istu, siis jääb president sinisele truuks.

Veebruaris 2018.

Sotsiaaldemokraadid.

Jah.

Lööb ühe ja ilusa.

Selle kümnendi kuiv jaanipäev oli juba ära.

Reet Linna, ETV (laulev) saatejuht-toimetaja

Mul pole õrna aimugi, sest «superstaare» tuleb aina juurde. Pakun, et Elmari hitiks saab  Taukari «Lähedal». See on selline lugu, mis tüdrukutel pea sassi ajab.

Kui mina oleksin see, kes võitja nime välja ütleb, siis võiks see olla kas Rasmus Rändvee «This Love» või Elina Borni «In Or Out». Kahjuks ei küsi minu arvamust keegi, peale Arteri.

Meie laul pääseb seekord finaali, aga jääb teise kümnesse. Seda juhul, kui ikka õige lugu valitakse!

Kui TV3 pole veel maha müüdud ja «Su nägu...» ikka tuleb, siis võiks ju Tõnis Niinemets olla üks osaleja. Mis siis, et ta eriti viisipidaja pole, seal see polegi vist oluline. Ka Merle Palmiste pole paha.

Publiku lemmikuks saab «November». Andrus Kivirähk on juba aastaid tagasi raamatuga kõva reklaami salamisi ette teinud.

Kirjanikega on nii, et kui nad seda palka juba saavad, siis peavad ka midagi selle eest tegema. Oleks päris aus, kui iga kirjanik saaks ühe raamatu kaante vahele. Seega neli raamatut.

Eesti rahva iivet on otsustanud tõsiselt tõsta Mailis Reps, tema saab kindlasti lapse. Ülejäänute suhtes puudub mul inside-info. Paar tükki võiks ju olla veel!

Uue presidendiproua kleit või kostüüm, mis iganes, on vastuvõtul ilmselgelt lillakassinine.

Juuli lõpuks lööb Tõnis Lukas käsi rõõmust kokku, sest ERMi siseneb 500 000. külaline.

Juhul kui Jüri Ratase meeskond pole omavahel lõplikult tülli keeranud, valitakse linna ette ikka Keskerakonna mees või hoopis naine.

Kaur Kender pole mulle just eriti korda läinud, aga ropendamist ma ei salli. Kui kohus ütleb «süüdi», siis kirjutan alla.

Jalgpallist ma suurt ei tea, aga Klavan tõestab ennast kindlasti veel mitme väravaga. See õnnetu penalti (mille Klavan tekitas aasta algul kohtumises Sunderlandiga – Arter) on ammu unustatud ja ta virutab aasta jooksul neli väravat.

Jaanipäeval on hooti hoovihma hoogusid, aga on soe. Võiks ju ükskord ka nii olla!

Olaf Suuder, «Reporteri» saatejuht

Aasta hitiks saab lugu esitajalt, kes oli aasta alguses veel peaaegu tundmatu.

Ivo Linna.

Pääseb finaali ja saab viienda koha.

Ingrid Isotamm ja Anti Kobin.

«November».

Seitse.

Ühe.

Šampanjavärvi.

Augusti lõpuks.

Reformierakonnast.

Ei, kuid vaidlus sel teemal kujuneb keeruliseks.

Kolm.

Ei saja, kuid vihmavõimalus jääb enne jaanipäeva lühiajalises prognoosis õhku.

Urmas Vaino, ETV meelelahutustoimetuse juht

Liis Lemsalu mullune lugu «Sinu ees» oli väga hea! R2 aastahiti Eesti lugude võitja Shanoni lugu «Suvi kestab veel» oli väga kõva! Ise nägin, kuidas mõlema artisti peale joosti suvel tormi. Kelle peale joostakse tormi aastal 2017? Pakun, et tuleb naiste aasta. Elmari edetabeli võidab Lenna.

Olles ise korraldav osaline, on mul võimatu spekuleerida. Aga kui seda siiski imenatukene teha, laulan nagu Tätte: tuule suund on nord, nüüd on naiste kord...

Pääseb. Ja finaalis ollakse kümnendad. Ja see on suur pettumus Eurovisiooni rahvusvahelisele fänniarmeele, kes ennustas loole kohta kahe parema seas.

Esiteks: aitab laua taga istumisest, sellest hooajast ei tule another day at the office – Olav Osolin. Mees tunneb hea mussi saja kilomeetri kauguselt ära, kirjutab ise lugusid, näeb staarigeeni ilma vereproovi tegemata. Ja näidake mulle inimest, kes ei tahaks teha selfit koos roosas kleidis Osokaga? Teiseks Artur Talvik. See on olnud nauditav, kuidas ta on sisse elanud poliitiku rolli. Poliitika ei peaks olema selline porimeri, nagu ta meile eemaltvaatajatele paistab, poliitika peaks olema ometi elegantne operett, kus susimise ja kostüümidraama kõrval on alati elegants ja uhked manöövrid. Päriselt ka, Artur, kui nad kutsuvad, mine!

Pigem «Sangarid». Või siis muu film. Eriti kui vaadata 2016. aasta tabelit. «Sangaritele» teeks head, kui keegi veel peale Alex Lepajõe püüaks seda filmi takistada.

Mis on originaalteos? Mulle väga meeldib kirjanikupalk, aga kardan, et ma ei taha lugeda teoseid, mis on välja antud seetõttu, et kirjanikupalk kohustab. Et mingid tüübid saaks pärast öelda: nooo, näita nüüd ette. Elegantsi, rohkem elegantsi!

Vähemalt ühte. Aga äkki kahte? Kõigile, kelle perre sellel aastal laps sünnib, palju õnne ja rõõmu!

Sinine muidugi. Must? Ei. Valge? Need pole pulmad. Stilist minus sosistab, et sinine.

Suve lõpus. 20. augustil. Loodan, et Tartu linnapea teeb talle ekskursiooni. Ka läti keeles, kui vaja.

Keskerakonnast.

Kardan, et jah. See on läinud liiga pikaks. Karistus on muidugi midagi eriti formaalset ja seetõttu paistab see asi trippel-nõme.

Ühe. Aga see ei ole oluline. Mitu väravat sa lõid, küsitakse lapselt, kes käib jalkatrennis esimest kuud. Peaasi, et ta on terve, ja totaalselt hästi on, kui ta saab väljakule rohkem kui kolmandikus mängudes. Liverpool on tippsats. Klavan on üks selle põhikaitsjatest. Ta on absoluutses tipus. Tema töö on väravate ärahoidmine, mitte nende löömine.

2017. aastal ei saja jaanipäeval lund.

Kirsti Timmer, teleproduktsioonifirma Ruut toimetaja

Usun, et aasta hitt 2017 tuleb Karl-Erik Taukarilt.

Kõige õigem oleks saata Eestit esindama Kerli. Kogenud artist ja nimega. Lugu on ka hea. Piisavalt eristuv ja huvitav isiksus, huvi tema vastu oleks kindlasti suur. Ning Kerli teab, kuidas töötab promomasin.

Pakun, et Kerli pääseb ja koht on 7.–9.

Eheee... kuna olen selle saate toimetaja, siis on keeruline pakkuda. Pean selle küsimuse vahele jätma, sest tean, keda meie tiim on kaalunud kutsuda. Aga usun, et toredaid ja andekaid inimesi, kellega eestlasi pühapäeviti üllatada, meil jagub.

Usun, et «November» teeb päris hea tulemuse. Ise vaatan ikka kõik Eesti filmid ära.

No kuidas ma pakun, sõltub, kuidas neil «vaim» peale tuleb. Ütleme siis, et kaheksa.

Mida rohkem, seda uhkem. Aga pakun, et viie.

Sinine sobib talle.

Augustis.

IRList või Keskerakonnast.

Kui mõistab, siis kaevatakse otsus edasi. Arvan, et see lugu ei pruugi sel aastal lahendust leida.

Kolm.

Tibutab. Ütleme siis nii, et vahelduv pilvisus.

Owe Petersell, Raadio Elmar peatoimetaja

Olen kindel, et hitte tuleb taas nii Liis Lemsalult, Jüri Pootsmannilt, Karl-Erik Taukarilt kui ka näiteks Nöepilt, Cartoonilt ja Beyond Beyondilt. Väga loodan, et ka pisut küpsemas eas artistid ja ansamblid üllatavad uute lauludega, mis rahvale meeldivad. Pakkumise ühele kindlale artistile teen aga sellise kurioosse, et Elmari aastalaul tuleb taas Liis Lemsalult.

Olles selle konkursiga juba pikki aastaid seotud, pean tõdema, et raudkindlat ja prognoositavat võitjat ma sel korral näha ei oska. Mõnel aastal, näiteks siis, kui võitis «Kuula» või «Goodbye to Yesterday», oli see kuidagi ilmsem. Panustan Kerli Kõivu loole «Spirit Animal», aga neid lugusid, mille võit ei üllataks, on tänavu isegi rohkem kui kümme.

Jah, pääseb ja võidab kogu võistluse ära! Tuleb ju minna võitma ja mõelda suurelt. Kui natuke väiksemalt mõelda, siis pakun kohaks 7.

Marta Laan ja Jüri Pootsmann.

Mõni muu film, näiteks midagi sellist nagu «Klassikokkutulek 2».

Loodan, et neid tuleb ikka omajagu. Ehk nii, et keskmiselt kaks per kirjanik – kokku siis kaheksa.

Siin vist oleks keskmiselt kaks per persoon siiski üle pakutud (vt eelmine vastus – Arter). Piisab ehk kaks per valitsus.

Sinine, helesinine. Lihtsalt tuli esimesena pähe.

Juulis. Juhul kui ei juhtu midagi sellist, nagu sageli uusehitistega ette tuleb, et mingil ettenägematul põhjusel tuleks maja mingiks ajaks sulgeda. Sülitan üle õla!

Keskerakond, iga teine variant üllataks korralikult.

Sünnib otsus, mida eri osalised tõlgendavad täiesti erinevalt.

Lööb ja rohkem kui ühe. Taas – tuleb ju minna võitma ja mõelda suurelt!

Pole halba ilma, on vale riietus. Kui lund ei saja, siis on juba ka hästi. Loodan, et vihma ikkagi sajab, sest mõned asjad võiksid ju traditsioonilised olla.

Verni Leivak, Arteri ajakirjanik*

See on artist, kes praegugi popmuusikas ilma teeb. Keegi naissoost laulja. Kõige ägedamalt liikus pendel jaatavalt Liis Lemsalu puhul.

Esimesest poolfinaalist saavad edasi Lenna Kuurmaa, Carl-Philip, Ivo Linna, Uku Suviste ning Janno Reim & Kosmos. Teisest poolfinaalist pääsevad finaali Liis Lemsalu, Koit Toome ja Laura, Kerli, Daniel Levi ja Antsud. Finaali võidab Kerli.

Pääseb finaali ja saab 13. koha.

Jääme vastuse võlgu. Kõik, keda pendlile pakkuda oskasin, said eitava vastuse.

Suurima kassa teeb «Sangarid».

Nelja peale neli teost.

Kahte perre.

Valge.

Detsembris.

Keskerakonnast.

Ei mõista.

Ei löö ühtegi väravat, küll aga põrkub pall temast oma meeskonna väravasse.

Ei saja.

*Kuna tegemist on omamoodi selgeltnägijate tuleprooviga, valis Verni Leivak ennustamiseks vastava vahendi – mäekristallist pendli. Küsimused esitas ta nii, et pendel sai vastata jaatavalt või eitavalt; ühtki ebamäärast vastust ei tulnud, pendel ei sooritanud kordagi konkreetset ringjat liikumist. Kui vastused täppi ei lähe, on kõiges süüdi pendel, hoiatab Leivak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles