Fotod ja video: Eesti mereväe lipulaev liitub NATO miinitõrjegrupiga

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti mereväe lipulaev Admiral Cowan suundub täna Belgiasse, et asuda teenistusse NATO miinitõrjegrupi koosseisus.

«Esmalt suundume Saksamaale ning sealt edasi juba Belgiasse, kus on planeeritud mitmed harjutused kontrollimaks meie valmidust tegutseda erinevates ohuolukordades,» ütles laeva komandör kaptenmajor Tanel Leetna. NATO miinitõrjegruppi kuulumise ajal teenib laeval ka kolm ajateenijat.

Admiral Cowani meeskond alustab lähiajal liitlasriikide alustega grupisisese koostöö harjutamist. NATO 1. alalist miinitõrjegruppi juhib alates 2016. aasta juunikuust Eesti mereväeohvitser kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaa.

Alanud aastal teenib kaptenleitnant Seljamaa alluvuses veel kuus Eesti mereväelast. See on esimene kord kui NATO mereväeüksust juhib Eesti mereväelane ning temale alluvas juhtstaabis teenivad lisaks teiste liikmesriikide mereväelastele Eesti mereväe ohvitserid ja allohvitserid.

Erinevate alustega on Eesti mereväelased NATO miinitõrjegrupis osalenud juba üle kümne aasta, Admiral Cowan on varasemalt NATO miinitõrjegrupi tegevuses osalenud viiel korral.

Eesti mereväe laevastikku kuulub kokku neli sõjalaeva, mis osalevad regulaarselt NATO miinitõrjegrupi tegevuses.

Ühena neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses olevast laevade grupist on NATO 1. alaline miinitõrjegrupp valmidusüksus, mis pakub miinitõrjealast kompetentsi ning kuulub esmaste kiirreageerijate hulka, keda allianss võib viie päeva jooksul saata erinevatesse maailma paikadesse.

Grupp, mis koosneb liitlasriikide miinitõrjelaevadest, näitab NATO lippu demonstreerides erinevate riikide õppustel ja harjutustel oma kohalolekut ja koostöövõimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles