Kontserdile kodus ja võõrsil

, Arteri juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wacken Open Air Saksamaal on üks suurtest metalmuusika festivalidest Euroopas. Nädala jooksul võõrustab 2000 elanikuga Wackeni külake umbes 100 000 fänni.
Wacken Open Air Saksamaal on üks suurtest metalmuusika festivalidest Euroopas. Nädala jooksul võõrustab 2000 elanikuga Wackeni külake umbes 100 000 fänni. Foto: Mart Sepp

«Õnnelikul ajal elame – siinkandiski käib bände, kellest veel 10–15 aastat tagasi polnud mõtet unistadagi,» ütleb Raadio 2 saate «Metallion» juht Jan Berkovitch. Et talle endale pole vahemaa mingi küsimus, viib muusikahuvi ta vähemalt paar korda aastas ka välismaale. Bändidele on kontserttuurid tänapäeval ainus kindel sissetulekuallikas, plaadimüügist elavad vähesed.

Berkovitchi (44) esimene tõsine kontserdielamus pärineb aastast 1991, kui Metallica, AC/DC ja Pantera andsid Moskvas kohe pärast augustiputši tasuta kontserdi 750 000 inimesele. Sõud nägid selles rahvamassis vähesed, kuid see polnudki oluline, sest mehe sõnul oli tegu lihtsalt ulmelise elamusega. «Nii et põhimõtteliselt kohe, kui võimalus tekkis, hakkasin käima,» mainib Jan, kes mingit aastaplaani ei tee. «Oleneb, kuidas info kätte satub, kuhu bändid tulevad, kuidas sõbrad suudavad ära rääkida, sest üksi oleks suhteliselt igav.» Parematel aastatel tuleb viis-kuus kontserti-festivali, tavaliselt kaks-kolm. Kõige kaugemad kohad on olnud Moskva ja Madrid ja mõlemal korral oli peapõhjuseks Metallica, kuid mitte ainult: «Madridis oli Sonisphere'i festival ja Soundgarden andis seal oma esimese kontserdi pärast taasühinemist. Seda oli mul hädasti tarvis näha.»

Raadio 2 saate «Metallion» saatejuht Jan Berkovitch (punases) Metallica trummari Lars Ulrichiga. Taustal sõber ja kaasfänn Silver Suu.
Raadio 2 saate «Metallion» saatejuht Jan Berkovitch (punases) Metallica trummari Lars Ulrichiga. Taustal sõber ja kaasfänn Silver Suu. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles