Psühhotroopse retseptiravimiga reisimiseks tuleb küsida luba

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toll otsib keelatud ravimeid. Xanax.
Toll otsib keelatud ravimeid. Xanax. Foto: Toomas Huik

Retseptiravimina välja kirjutatud narkootilisi või psühhotroopseid aineid saab üle Eesti piiri tuua vaid loa alusel, vastasel juhul ootab seaduserikkujat ees kriminaalasi.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja asetäitja Ardi Mitti sõnul on ravimite ebaseaduslike üle piiri toomise eest miinimumkaristus rahatrahv ja maksimumkaristus vangistus kuni kolm, suure koguse puhul kuni viis aastat, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Miti sõnul tuleks siiski seadustes määratleda kogus, millal saab ravimite üle piiri toimetamisel isiku kriminaalvastustusele võtta, et vältida iga üksiku tabletiga isiku muutumist kriminaalkurjategijaks.

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaassen rääkis, et kui psühhotroopsete või narkootiliste ravimitega reisitakse Schengeni riikidesse, siis on vaja igal juhul ravimiameti luba.

«Kui teistesse riikidesse, näiteks Venemaale, siis ühe jaemüügipakendiga ravimi puhul, milles on maksimaalset 20 tabletti, piisab arsti teatisest,» lausus ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaasen.

Käesoleva nädala alguses kirjutas Postimees juhtumist, kus ühe Xanaxi tabletiga lennujaamas vahele jäänud naisele määrati 60 tundi üldkasulikku tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles