Arhitektid lasid rahvusarhiivi kallal mõttel lennata

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ületuleval kolmapäeval saab ametlikult avatud rahvusarhiivi uus hoone Tartus. Päriselt arhiiviks mõeldud maja valmimist on oodatud 96 aastat – 1939. aastal otsustas valitsus eraldada selleks rahagi, aga 1940. aastal juhtus teadagi mis. 

Riigiarhivaar Priit Pirsko tsiteerib Woody Allenit: «Kui sa tahad jumalat naerma ajada, siis räägi talle oma plaanidest.» Aga nüüd siis on see kokku 16,2 miljonit eurot maksnud hoone valmis. Senine arhiivihoone Tartus aadressil Liivi 4 kujutas endast tegelikult 19. sajandil tüüprojekti järgi ehitatud ühiselamut. Pirsko sõnul räägiti algusest peale, et selles hoones asumine on ajutine lahendus.

Hämmastav, kui lihtsate vahenditega on võimalik säästa üht hoonet tüüpilise kasti staatusest ja anda talle iseloomu – seina asetatud betoonplaatide alumised servad on käänatud ülespoole nagu paberilehed.

Fassaad on aga kaetud Prantsusmaal toodetud erilise kangaga, mida on varem kasutatud Eestis ühe korra – Tallinna Tehnikaülikooli raamatukogul. Kate on üksiti kunstiteos nimega «Uure». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles