Fotod ja video: parvlaev Tõll sai pidulikult ristitud (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuivastu sadamas ristiti täna pidulikult uus parvlaev Tõll, mis alustab juba pühapäeval Virtsu-Kuivastu liinil sõitmist.

TS Laevade teine laev uutest parvlaevadest sai laupäeval Kuivastu sadamas toimunud pidulikul ristimistseremoonial nimeks Tõll. Ristimistseremoonia algas kell 11 ja laev oli kõigile uudistajatele avatud kella kaheni päeval.

«Nüüd võime laevaoperaatorina juba kergemalt hingata, kuna pooled meie uutest laevadest on Eestisse jõudnud,» ütles Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm ristsimistseremoonial.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson märkis oma kõnes, et laeva on kaua oodatud ning ta avaldas heameelt, et Saaremaa ja Muhumaa inimesed saavad tänasest veel paremini mandrile. «Eesti on mereriik,» märkis Simson. «Täna on Eesti lipu all kaks uut laeva, aga meie eesmärk on, et neid oleks kümneid.»

Poola laevatehasest 9. jaanuaril Eestisse jõudnud reisiparvlaev Tõll on nime saanud muistse Saaremaa vägilase Suure Tõllu järgi. Tõllu ristiemaks sai Kuressaare gümnaasiumi klassiõpetaja Lelet Aavik, keda soovitas Saare maavalitsus. TS Laevade teatel on Aavik hea näide noorest saarlasest, kes on pärast teadmiste ja kogemuste omandamist leidnud tee tagasi kodusaarele, et seal kohaliku elu arengusse panustada.

Aavik rääkis tseremoonial laeva nimikangelasest Tõllust ja andis laevale kaasa oma soovid. «Saagu Su nimeks Tõll, too meile tuntust ja õnne. Hoia meie saarlasi ja muhulasi, meremehi ja kõiki, kes sinuga seilavad,» lausus ristiema ning lõi pidulikult vahuveinipudeli vastu laeva.

Parvlaev Tõll hakkab reisijaid teenindama Virtsu-Kuivastu liinil. Laeva kapteniteks on vaheldumisi Hanno Naaber ja Peeter Sepp. Laeva esimene liinireis toimub pühapäeval kell 13.30 väljumisega Kuivastu sadamast. 

Loe lisaks: Galerii ja video: vaata, kuidas näeb parvlaev Tõll seest välja

Tõll on 114 meetrit pikk ja mahutab 150 sõiduautot või 12 täispikka veoautot. Laeval on päästevahendid 700 reisijale ning kahel tekil istekohti 500 reisijale. Laeva töökiirus on 10 sõlme ja maksimaalne kiirus 15 sõlme. Laeva merekatsetused algasid 20. novembril.

Kuu aega tagasi ristiti Tallinna Vanasadamas toimunud pidulikul ristimistseremoonial parvlaev Leiger, mis on oma nime saanud Hiiumaa mütoloogilise kangelase Leigri järgi.

Tiiu ja Piret peaksid jõudma märtsis

TS Laevade juhi Kaido Padari sõnul peaksid Türgis Sefine laevatehases valmiv parvlaev Tiiu ja Poolas Remontowa laevatehases valmiv Piret jõudma Eestisse märtsis.

Türgis ehitatav Tiiu tegi 5. jaanuaril oma esimese veekatsetuse. Padari sõnul on järgmisel nädalal kavas Tiiu järgmine merekatsetus.

Poolas valmib Piret on praegu veel kuivdokis, kuid peagi algavad ka selle laeva veekatsetused. Padari sõnul ei taha ta Pireti vettelaskmise kuupäeva prognoosima hakata, kuna see sõltub paljudest asjaoludest.

«Tiiu saab kindlasti varem valmis kui Piret, kuna Tiiu puhul on ehitusprotsess kaugemale jõudnud. Samas on Tiiu teekond Eestisse palju pikem kui Piretil. Praeguse seisuga võib öelda, et nii Tiiu kui ka Piret jõuavad Eestisse märtsis, millisel kuupäeval, ei tea praegu veel keegi. Põhiline on see, et kvaliteedis me järeleandmisi ei tee ja enne laevu vastu ei võta, kui nendelt on kõik märkused kõrvaldatud,» rääkis Padar.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles