Michal kutsub Ratase keele- ja kodakondsusmuudatusi selgitama (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: Sander Ilvest

Opositsioonilise Reformierakonna fraktsiooni kuuluv Kristen Michal tahab kutsuda Keskerakonna esimehe, peaminister Jüri Ratase saadikurühma ette selgitama võimalikke keele- ja kodakondsuspoliitika muudatusi.

Michal kirjutas täna sotsiaalmeedias, et tunneb uudiseid lugedes muret. «Uut valitsust tehes ja vana lõhkudes räägiti meile, et tegu on innovatiivse suitsupääsukesega. Et murtakse mingit seisakut. Maksusüsteem pidi jääma tervemõistuslikuks ja kodakondsus-, keele- ning hariduspoliitikat ei muudeta,» märkis ta ja lisas, et samas paistab, et innovatiivsel suitsupääsukesel on tiibadel naaberriigi tähised. «Lendab madalalt. Transponder pole sisse lülitatud. Küllap, et keegi kohe aru ei saaks, kes täpselt pesa poole lendamas ja mida kaasa toob.»

Maksunduses on Michali sõnul tulekul astmeline tulumaks või tulumaksuastmed. «Värske on ka peaministri sõnum, et kodakondsuse saamise aluseid soovitakse muuta. Lisaks tulevad erandid eestikeelses õppes, mis kannavad ilusat silti – tõhustame, parandame, tõstame taset –, kuid tegelikkuses on Keskerakonna Toomi, Kõlvarti tiiva ja sotsiaaldemokraatide juhi Ossinovski idee – Eestis ei peagi tingimata olema määratud, kuidas ja kui palju eesti keelt õpetada,» kirjutas ta.

Tema sõnul on erandeid üritatud varemgi, kuid siis on need katsed jäänud Reformierakonna taha. «Tihti tuli sellest veel tüligi valitsuses. Minu arvates ei tasu ka täna silmi kinni pigistades endale korrata – Keskerakond on uus, valitsus on uus, peaminister on uus, ja loota, et silmade sulgemisega tegelikkusele asi muutub,» märkis ta.

Michali sõnul on peaminister Ratas teada andnud, kus ta oma tulevasi valijaid näeb. «Täpselt seal, kuhu Edgar nad jättis. Ning lisaks kindlustas ühte sammu käimise Yana Toomiga. Mis ei tohiks olla üllatus, sest Keskerakonna puhul on ammu selge, kumma meeskonna taga on erakonna valijate enamus. On juba isegi Lasnamäe vanasõna: kui Yana ei käi Jüriga ühte sammu, käib Jüri Yanaga,» kirjutas riigikogu liige sotsiaalmeedias.

Tema sõnul tuleb nii keele- kui kodakondsuspoliitika teema käsitlemisele homme riigikogu infotunnis ning lisaks soovib ta kutsuda Ratase selgitusi jagama ka Reformierakonna fraktsiooni. «Teema ja valik on liiga põhimõtteline, et seda vaikides vaadata. Ja võitlemata jätta, kui selline katse taas tuleb,» märkis Michal ja juhtis tähelepanu, et vabariigi aastapäevani jääb täpselt kuu ja Tartu rahulepingu aastapäevani veel vähem. «Kuidagi sümboolne. Ja ometigi tegi Eesti Vabariigi peaminister just midagi sellist, mis võib talle maksta nii valitsuse kui valimised. Aga ehk eksin. Jääme selgitusi ootama, küllap saab ka selgeks, kuhu täpselt see transponderita innovatiivne suitsupääsuke lendab.»

Kaljulaid: Reformierakonna rünnak ei kannata kriitikat

Keskerakonna juhatusse kuuluva Põhja-Tallinna vanema Raimond Kaljulaidi hinnangul ei kannata Reformierakonna rünnak Ratase suunal aga kriitikat. «Pean märkimisväärseks, et Reformierakond on valmis avasüli Eestisse vastu võtma teadmata taustaga süürlasi, kuid Eestis kauem kui veerand sajandit elanud inimesi ei ole nende arvates meile vaja. Kaua võib sildistada kremlimeelseks iga ettepanekut, mis erineb enda kinnisideedest, olgu siis maksunduse või mis tahes muus valdkonnas?» küsis ta erakonna teatel.

Tema sõnul on Reformierakonnal olnud probleemi lahendamiseks aega 17 aastat. «Kui kellelgi on parem plaan, kuidas lahendada olukord, et suur osa Eestis elavatest inimestest ei ole ühegi riigi kodanikud, siis pangu see lauale, et selle üle saaks arutada. Niisama vastu olemisest on vähe. Mina pean peaministri pakutud lahendust anda kodakondsus nendele inimestele, kes on Eestis 25 aastat elanud, täiesti mõistlikuks,» ütles ta.

Kaljulaidi sõnul oli ühiskonna ettevaatlikkus kodakondsuse küsimuses täiesti põhjendatud 25 aastat tagasi, kui Eesti oli alles iseseisvunud, nüüd on olukord aga teine. «Kuigi kahe väga erineva rahvuse koos elamine ühes riigis on keeruline, siis oleme enamasti saanud hakkama. Kui just välja jätta 2007. aasta kriis ning sellega kaasnenud rahutused, milles vähemalt pool süüst lasub Reformierakonnal endal ja Andrus Ansipi valitsusel. Reformierakond on hävitanud väga paljude inimeste usu oma riiki. Keskerakond peab selle taastama,» lisas ta pressiteates.

Kaljulaid ütles ka, et Ratase ettepanek anda kodakondsus inimestele, kes on elanud Eestis üle 25 aasta, ei ole kodakondsuse nullvariant. Tema sõnul on jutt inimestest, kes on vähemalt veerand sajandit Eestis elanud, tööd teinud, siinsesse ühiskonda panustanud ja makse maksnud. «Teiseks on selge, et kodakonduse küsimus pole selle valitsuse, vaid järgmiste riigikogu valimiste küsimus,» märkis ta.

Keskerakond lubas anda kodakondsusvõimaluse Eestis pikka aega elanud inimestele juba eelmistel riigikogu valimistel. «Kodakondsuseta või kolmandate riikide kodakondsusega inimesed, kes on Eestis elanud vähemalt 1991. aastast, omandavad õiguse kodakondsusele lihtsustatud korras. Eesti on nende inimeste ainus kodu, neil on siin sõbrad ja töökoht, neil peab olema võimalus osaleda meie ühise ruumi poliitilises korraldamises,» märkis partei 2015. aasta valimiste programmis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles