Galojan ei tunnistanud end süüdi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus algas täna hommikul protsess ligi miljoni krooni omastamises süüdistatava MTÜ Eesti Euroopa Liikumise eksjuhi Anna-Maria Galojani üle. Naine end süüdi ei tunnistanud.

Kohtumaja ees võttis naeratavat ja esindusliku välimusega Galojani vastu hulk ajakirjanikke ja kaameramehi.

Kohtuprotsessi alguses palus Galojani kaitsja, vandeadvokaat Sven Sillar kohtunik Margot Mikleril end taandada, kuna tema hinnangul jõuab protsess vastasel juhul ummikusse. Sillari sõnul keelas kohtunik kaitsjal tunnistajaid kohtusse kutsuda, kuna kaitsja jäi vastava taotluse esitamisega hiljaks. See aga takistab Sillari sõnul õiglase ja seadusliku lahendi tegemist.

Pärast ligi tunniajast nõupidamist otsustas kohtunik Mikler, et tema taandumine pole põhjendatud ning ta jätkab.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kristel Siitam-Nyir luges ette kõik Galojanile süüks pandavad 15 kuriteoepisoodi, mille kohaselt tegi 28aastane neiu 2007. aastal juunist kuni septembrini MTÜ juhatuse liikmena tegutsedes enam kui 930 000 krooni ulatuses mittesihtotstarbelisi kulutusi.

Süüdistuse kohaselt kulutas Galojan raha erinevate ilukaupade ja -teenuste, sealhulgas hinnaliste riiete, jalanõude ja ehete ning mitme lõbureisi eest tasumiseks. Väidetavalt kasutas Galojan enda tarbeks ka MTÜ kinkekaarte ning maksis ühele ajakirjale raha, et nad teeksid temast kaaneloo.

Siitam-Nyiri kinnitusel on Galojani vastu kogutud tõendeid seitsme köite jagu ning muu hulgas on neil olemas ka naise kiri MTÜ nõukogule, milles ta tunnistas, et tegi lubamatuid kulutusi ligi 700 000 krooni ulatuses ning lubas selle summa tagasi maksta. Tänaseni pole Galojan seda teinud.

Prokuröril on plaanis kohtusse kutsuda 31 tunnistajat, kelle seas on nii MTÜ töötajaid kui ka inimesi, kellelt Galojan ilukaupu ja -teenuseid ostis.

Siitam-Nyiri rääkis kohtus, et Galojanil on väga hoogne fantaasialend ning ta palus, et kohus «ei laseks ennast eksitada tema malbest pilgust ja fantaasiarikastest selgitustest,» mis prokuröri sõnul on detailideni läbi mõeldud. Prokuröri sõnul on Galojan üritanud süüd veeretada teiste MTÜ-ga seotud liikmete peale, kuid kohtueelses uurimises ei ole tema väited tõendamist leidnud.

Galojan end süüdi ei tunnistanud ning pidas vajalikuks täpsustada, et tema polnud MTÜ Eesti Liikumine Euroopas ainus juhatuse liige, nagu väitis prökurör. Galojani sõnul oli juhatuses veel teinegi liige.

Istungi vaheajal rääkis neiu Postimees.ee´le, et ta tegi juhatuse liikmena kindlasti vigu, kuid millises summas tegi ta lubamatuid kulutusi, selle jätab Galojan kohtu otsustada. Ta ütles, et loodab õiglasele ja väärikale kohtumõistmisele ning avaldas kahetsust, et prokurör laskus süüdistuse ettelugemisel isikliku solvamise tasandile.

Galojan kinnitas, et tal on plaanis oma läbielamistest seoses tema vastu suunatud süüdistustega ka raamat kirjutada. Raamat peaks ilmuma kolmes keeles ning seal soovib neiu selgitada, kuidas tegelikult varastati miljon hoopis temalt.

Kaitsja Sven Sillar ütles, et taotleb Galojani õigeksmõistmist, kuna kahju, mida neiu MTÜ-le väidetavalt tegi, ei ole tegelikult suur ning jääb alla kriminaliseeritava summa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles