Tippteadlane: psühhiaatrias napib bioloogilist teavet

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhiaatri poole peaks pöörduma alati, kui vaimsed probleemid hakkavad häirima igapäevast elu.
Psühhiaatri poole peaks pöörduma alati, kui vaimsed probleemid hakkavad häirima igapäevast elu. Foto: Bernd Jürgens / PantherMedia

Saksamaal Münchenis asuva Max Plancki psühhiaatriainstituudi juhi, neuroteadlase Elisabeth Binderi sõnul on tänapäeva psühhiaatria ülejäänud meditsiiniga võrreldes teadussaavutustest 20 aastat maas, kusjuures enamik ravivõtteid pärineb 1950. aastatest.

-Kas tulevikus on võimalik ühe vereprooviga kindlaks teha, missugustesse haigustesse inimene võib jääda ja kuidas neid haigusi vältida?

Võib-olla ei saa seda teha ühe vereprooviga, kuid mitme vereproovi abil võib olla võimalik välja töötada riskiprofiil. Usun, et saame kindlaks teha vaid suurema haigestumise riski, kuid ka sellest oleks abi haiguse vältimisel. Näiteks saaks inimene muuta elustiili või võtta õigel ajal ühendust psühhiaatriga, et haiguse avaldumist vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles