Eestlasest nobelist – Juri Israel

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Israel
Märt Israel Foto: Mihkel Maripuu

Oli üks tavapärane teisipäev, tavapärane tennisetrenn Eesti Juudi Kogukonna juhatuse liikmel Aavi Dobrõšil. Spordihallis, kohe tema väljaku kõrval tegid trenni meie kettaheitehiiud Gerd Kanter ja Märt Israel. Kirglik ajaloohuviline Dobrõš tegi meestega juttu ja uuris, kust on Märt oma perekonnanime saanud. Oma perekonnast rääkides jõuti seltskonna jaoks täiesti ootamatu faktini: Märt Israeli vanaonu Juri Israel on esimene eesti soost Nobeli preemia laureaat.

Eesti rahva uhkuse täielikust suurusest on puudu just see ihaldusväärne tunnustus, mille poole on aastate jooksul kõige südikamalt suunatud kirjanik Jaan Krossi. On väheteada fakt, et tegelikult on see tühimik olnud täidetud juba viimased kümme aastat, sest Juri Israeli autasustati 2007. aastal Nobeli rahupreemiaga.

Kolme aasta eest meie seast lahkunud Juri Israeli elutee, töö ja pärand on muljet avaldav. Tema isa Anton Israel sündis Sudiste külas Karksi vallas Viljandimaal. Anton osales esimeses maailmasõjas ning lõpetas pärast sõda Petrogradi sõjameditsiini akadeemia arstina, misjärel suunati ta tööle Taškenti. Eestlase olulisust sealkandis näitab see, et senini on sealses ülikoolis Anton Israeli nimeline kateeder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles