Hapra psüühika puhul aitab toetatud töö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Koppeli töökabinetti ehib psüühiliste erivajadustega kliendi maalitud kardin.
Maire Koppeli töökabinetti ehib psüühiliste erivajadustega kliendi maalitud kardin. Foto: Margus Ansu

Majanduslikult rasked ajad on seadnud löögi alla üha rohkemate inimeste vaimse tervise. Hapra psüühikaga inimestele hädavajalikku võimalust tööd teha ja end kasulikuna tunda pakub toetatud töö teenus.

«On inimesi, kes elavad üle suure šoki nii, et ei jää püsivat häiret. Aga neidki, kelle vaimset tervist mõjutab suuresti ebaõnnestumine, lähedase kaotus vm emotsionaalne stress,» kinnitab MTÜ Iseseisev Elu juhataja Maire Koppel.

Toetatud töö ja tugiteenused on märk arenenud ühiskonnast, nendib Koppel. Tema juhitava mittetulundusühingu suur sihtrühm on skisofreeniasse haigestunud inimesed, aga ka meeleoluhäiretega, Aspergeri või kerge autismi sündroomiga kliendid.

Hinnanguliselt avaldub skisofreenia umbes ühel protsendil elanikkonnast. Ravimite abil on võimalik seda haigust ohjes hoida, paljud ka paranevad. «Kes on äsja haigestunud, neile tundub, et kogu maailm variseb kokku. Meie projektis julgustavad tervenenud haigeid ja näitavad, et paranemine on võimalik!»

Töisesse tavaellu

Iseseisva Elu päevakeskuses Tartus käib inimesi, kes esialgu ei vajagi enamat kui suhtlemist ja kusagile kuulumise tunnet. «Tasapisi hakkame juttu tegema, kas klient ei tahaks tulla tööle,» selgitab Koppel.  

Eesti esimene toetatud töö projekt – väike pesumaja – sai Maire Koppeli eestvedamisel ja Kanada suursaatkonna rahastamisel hoo sisse 14 aastat tagasi. Praegu töötavad Iseseisva Elu kliendid kunsti- ja õmblustoas, aga ka avatud tööturul.

Toetatud töökoht võimaldab käia ametis näiteks paar-kolm korda nädalas ja mõni tund päevas. Iseseisva Elu töötoas saab inimene kogemuse läbi ja liigse stressita aimu, kui palju ta tegelikult tööd teha jaksab.
«Me ei ole kunagi mänginud töötegemist, kõik tooted lähevad müüki ja kasutusele,» kinnitab juhataja.

Valminud tööde tellijate hulgas on nii eraisikuid kui ettevõtteid, aga ka näiteks sotsiaalministeerium, töötukassa ja keskkonnaamet. Kolm ärksa meelega naist MTÜst Puude müüvad erivajadustega inimeste toodangut laatadel ja ka interneti kaudu.

«Praegu kohtab väga harva mõistmatust stiilis «no kuulge, tervetelgi pole tööd». Kümne aasta eest oli aga üsna tavaline küsimus: ega erivajadustega inimestele ometi töö eest maksma pea?» vangutab Koppel pead. Samas nendib ta, et kurvaks teeb riigi suund panna ka sotsiaalhoolekanne kasumit teenima.

Iseseisva Elu kaudu tööd leidnud inimesed kinnitavad, et nende elu on saanud uue tähenduse.

Tegevust leidnud inimese enesehinnang kasvab, näiteks loovuse ja kunstitöö kaudu paraneb tervis ja inimene võib leida tasakaalu. Sageli on rahast olulisemgi võimalus suhelda ja tunda ennast vajalikuna.
Toetatud elamise teenusel viibivad kliendid elavad korterites tavalistes korteriühistutes. Sotsiaaltöötaja aitab neid inimesi igapäevatoimingutes, näiteks majandamisel või arsti juures käimisel.

Korterid kuuluvad kas ühingule või omavalitsusele. Kõige rohkem sotsiaalkortereid on andnud erivajadustega inimestele kasutada Tartu linn, kiidab Koppel. «Riikliku teenuse kaudu toetame neid inimesi eluaseme sisustamisest kuni suheteni lähedastega,» lisab ta.

Otsides lahendusi

«Meie klientide suur probleem on olnud kiirlaenud,» nendib Koppel. «Õnneks on hakanud laenufirmad koostööd tegema, kuigi alguses olid nad tõrksad. Koostame maksegraafiku ja kaitseme inimest ebainimlike intresside eest.»

Iseseisev Elu pakub nõustamisteenust ka alkoholi- ja narkosõltuvusprobleemidega inimestele. Innove rahastatud projekti raames saab pakkuda sõltuvusprobleemidega inimestele psühholoogi, sotsiaaltöötaja, karjäärinõustaja ja võlanõustaja abi.

«Tekib küsimus: kas inimene joob sellepärast, et tal on võlad, või on tal võlad seetõttu, et ta joob?» mõtiskleb Koppel. «Tihtipeale võetakse alkoholi, et summutada oma hingevalu.»

Koppel märgib, et edule orienteeritud ühiskonnas võib psüühiliselt murduda ka suure saavutusvajadusega inimene, kes esitab endale liiga kõrgeid nõudmisi. Kui töötada seitse päeva nädalas, võib tervis üles öelda ja kindlasti kannatavad suhted lähedastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles