Kose vald säästab tasuta ühistranspordiga 10 000 eurot aastas

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussipeatus.
Bussipeatus. Foto: Mihkel Maripuu

Alates 1. jaanuarist on Kose valla tellitavatel siseliinidel valla elanikele sõitmine tasuta, sest kuigi vald jääb ilma piletitulust, pole samas vaja maksta seadmete rendi eest ning kokkuvõttes kulub bussiliiklusele 10 000 eurot vähem.

Kose abivallavanema Ott Valdma sõnul oli esimeseks põhjuseks, miks vald andis enda tellitavatele ja tasutud siseliinidele tasuta sõiduõiguse valla elanikele, see, et see maksis vallale väga vähe ja kogu piletitulu jäi alla 5000 euro aastas.

Valdma rääkis, et valla siseliine kasutavad Kose vallas peaaegu 85 protsenti ulatuses õpilased, kellele transport siseliinidel oli juba varem tasuta, kirjutas linnavalitsuse ajaleht Pealinn. Lisaks on tasuta transport olnud siseliinidel ka pensionäridele, puuetega isikutele ja teistele ühistranspordiseaduses ette nähtud isikutele. Seepärast otsustatigi ka ülejäänud 15 protsendile pakkuda tasuta teenust.

«Küsimus on selles, et piletimüügi seadmete eest maksame me sellel aastal üle 11 000 euro. Kui me sooviks nüüd kõigile pakkuda tasuta transporti ja loobuks seadmetest, siis jääksime küll ilma 1000 eurost piletitulust, aga maksaksime piletimüügi seadmete rendi puudumisel kokku 10 000 eurot vähem,» selgitas Valdma ja lisas, et säärane projekt peaks panema ka inimesi end meelsamini Kose valla elanikeks registreerima.

Valdma selgitas, et kõikidel valla liinidel siiski tasuta sõita ei saa, sest siseliinid on vaid üks osa bussivõrgustikust. «Meil on veel ka avalikke ja kommertsliine ja need jäävad hetkel tasuliseks kõikidele. Elanikele on aga see siiski motivatsiooniks, sest mõnel juhul saavad nad valiku teha siseliini kasuks, aga me tahaks loota, et ka avalikud maakonnaliinid muutuvad tulevikus tasuta liinideks,» lausus Valdma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles