Ergma: Eesti ja Türgi peaks tihendama teaduskoostööd

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu.

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Toompea lossis Türgi Vabariigi presidendi Abdullah Güliga, kes viibib Eestis ametlikul visiidil.

Ergma ja Gül avaldasid heameelt kahe riigi heade suhete üle. Samas tõdeti, et parlamentide vahel on vaja sidemeid tihendada.

Ergma avaldas toetust Türgi liitumispüüdlustele Euroopa Liiduga. Ta märkis ära koostöö Türgiga NATO raames.

Riigikogu esimees ütles tunnustavalt, et Türgi oli üks esimestest NATO liikmesriikidest, kes kaitses Balti õhuruumi 2006. aastal.

Gruusia konflikti käsitlemisel leidsid Ergma ja Gül, et konfliktid tuleb lahendada läbirääkimiste teel mitte sõjalist jõudu kasutades.

Gül rõhutas veelkord, et Türgi on huvitatud stabiilsusest terves Kaukaasia piirkonnas ja toetab Gruusia territoriaalset terviklikkust.

Ergma märkis kohtumisel, et energiavarustuskindluse seisukohalt on oluline Nabucco gaasijuhtmeprojekt, mis annaks võimaluse eksportida Euroopasse Kaspia mere piirkonna gaasi läbimata Venemaad.

Kahe riigi omavaheliste suhete arendamisel peeti oluliseks lennuliini avamist Istanbuli ja Tallinna vahel. Vahetati mõtteid lennuühenduse võimalustest Eesti ja Türgi vahelise koostöö laiendamisel nii majanduse kui ka kultuuri vallas, samuti turismialal.

Istanbul 2010. aasta ja Tallinn 2011. aasta kultuuripealinnadena loovad kultuurivahetuseks ja turismiks soodsad võimalused.

Ergma rõhutas samuti, et teadlasena näeks ta tihedamat koostööd kahe riigi teadusasutuste vahel, sest mõlema riigi teaduspotentsiaal on kõrge.

Kohtumisel osalesid Euroopa Liidu Asjade komisjoni esimees Marko Mihkleson ja Eesti-Türgi parlamendirühma aseesimees Eldar Efendijev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles