Eestlaste eurotruudus püsib suur

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silver Alt

Eesti elanike toetus Euroopa Liitu kuulumisele on olnud üsna stabiilne juba rohkem kui viimased kümme aastat. Selle aja sees on eestlaste toetus kasvanud kahel korral 84 protsendini (viimati 2014. aasta novembris – J. V.). Viimasel kahel aastal on toetus veidi vähenenud, uuringu põhjal on see seotud rändekriisiga.

Vanusegruppide lõikes toetavad Eesti kuulumist ELi kõige enam 75-aastased ja vanemad Eesti elanikud, kellest 87 protsenti kiidab selle heaks. Kõige skeptilisemad on 45–59-aastased, kellest pooldab seda 73 protsenti. Eesti rahvusest elanikest toetab kuulumist euroliitu 84 protsenti, muust rahvusest inimestest 64 protsenti. Seda trendi rõhutab asjaolu, et Eesti kodakondsusega inimeste seas on toetus ELile 80, kodakondsuseta isikute seas 62 protsenti.

Eesti Välispoliitika Instituudi vanemuurija Viljar Veebeli sõnul on eestlaste toetus ELile kahtlemata suur, arvestades eestlaste skeptilist loomust ja ühenduse riikide keskmist, mis on uuringutes üldjuhul neli-viis protsenti Eesti tasemest madalam. «Samuti on üsna mõistetav, et toetus ELile ei ole tõusnud rändekriisieelsele tasemele, arvestades, et rändekriisi lahendamine ise vajab veel täiendavaid meetmeid,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles