ERRi nõukogu on Andres Jõesaare asjus äraootaval seisukohal

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jõesaar Harju maakohtus, kus talle surmaga lõppenud liiklusõnnetuse põhjustamise eest mõisteti tingimisi karistus.
Andres Jõesaar Harju maakohtus, kus talle surmaga lõppenud liiklusõnnetuse põhjustamise eest mõisteti tingimisi karistus. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohus mõistis ERRi nõukogu endise juhi Andres Jõesaare esmaspäeval süüdi liiklusõnnetuses, milles hukkus noor rollerijuht ning rolleril sõitnud neiu sai raskelt viga. Kohus määras Jõesaarele tingimisi aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse 18 kuu pikkuse katseajaga.



Süüd kahetsenud Jõesaar teatas pärast kohtuotsust, et soovib jätkata tööd ERRi nõukogu liikmena: «Plaani nõukogust tagasi astuda ei ole mul kunagi olnud.»
See, milline ERRi nõukogu uus koosseis välja nägema hakkab, selgub paari kuu pärast, kui vastvalitud riigikogu on pakilisemate toimetustega ühele poole saanud.
--------------------------------------------------------------

Postimees uuris uude riigikokku pääsenud parteide esindajatelt ERRi nõukogus, kuidas mõjutab süüdimõistev kohtuostus Jõesaare jätkamist.

Marika Tuus:

Nõukogu tuleb kokku ja me arutame seda koos. See on niivõrd kohutav asi. Ma isiklikult oleksin tagasi astunud. Igaüks võib sellisesse olukorda sattuda. Aga mida teised nõukogu liikmed arvavad?
Pärast õnnetust ja enne kohtuistungit ütlesid kõik nõukogu liikmed, et ootame ära, aga juhi kohalt peaks ta tagasi astuma (mida Jõesaar mullu novembris ka tegi – toim).
Nüüd on raske seisukohta võtta. Oleks kõigile lihtsam, kui Jõesaar nõukogust välja astuks.

Hagi Šein
ERRi nõukogu esimees:

Ma ei oska midagi kommenteerida. Me ei ole seda kuidagiviisi arutanud.
Probleem on olemas, aga me peame seda märtsis tuleval nõukogu istungil arutama ja aru saama asja juriidilistest nüanssidest.

Igor Gräzin:

Arvan, et süüdimõistev otsus ei mõjuta Jõesaare tööd kuidagi. Me kõik oleme alati valmis ja suutelised sooritama halbu tegusid. Mul on kohutavalt kahju, et nii läks, et inimene hukkus. Ja mul on kohutavalt kahju, et ERR on kaotanud professionaali. Minu meelest peaks Jõesaar pigem lahkuma. Kardan, et ta ei osale ka järgmises nõukogu koosseisus.

Peeter Kreitzberg:

Inimene peab tegema seda tööd, mida ta hästi oskab. Minu teada on Jõesaare karistus tingimisi. Ma näen selles asjas väga suurt inimlikku õnnetust ja ma ei hakkaks seda mingit pidi süvendama.
Arvan, et Andres Jõesaar peaks täie jõuga tööd edasi tegema just selles valdkonnas, mida ta hästi valdab – ringhäälingutööd. Ma oleksin Jõesaare juhtumi käsitlemisel üldse tagasihoidlikum, seda on juba tohutult palju tiražeeritud. Arvan, et ta võiks tööd jätkata ka järgmises koosseisus. Ma ei näe neil kahel asjal mingit sidet.

Andres Herkel:

Kõigepealt ei ole tegemist tahtliku kuriteoga. Sellega tuleb kuvandi ja muude küsimuste tõstatamisel arvestada sama palju kui sellega, et Andres Jõesaar tõesti põhjustas surmaga lõppenud liiklusõnnetuse.  
Valimistulemused ei mõjuta ERRi juhatuse koosseisu, praeguse juhatuse lepingud kehtivad 2012. aasta maini. Mis puutub ringhäälingunõukogusse, siis seaduse järgi vahetuvad valimiste järel poliitikutest liikmed. Andres Jõesaar nende hulka ei kuulu, seega on tema jätkamine või mittejätkamine tema enda otsustada. Tegemist oli õnnetusega, mida Andres on sügavalt kahetsenud. Ta on eelnevalt teinud ühe sammu ehk nõukogu esimehe kohalt tagasi astunud, ja see oli tema isiklik otsus. Kahtlemata on Andres Jõesaar üks kõige pädevamaid ringhäälingunõukogu liikmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles