«Pealtnägija» paljastas Tallinna õpetaja vägivallatsemise

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihane õpetaja.
Vihane õpetaja. Foto: SCANPIX

ETV saade «Pealtnägija» näitas kaadreid videost, kus Tallinna tehnikagümnaasiumi (TTG) vene keele õpetaja tunnis korduvalt agressiivselt käitub ja lastele koguni kätega kallale läheb.

6.-11. klassile vene keelt andva Olga Kraviku konfliktide kohta on kaebusi esitatud aastaid. Juba kuus aastat tagasi anti ka «Pealtnägijale» teada, et õpetaja küünistas üht poissi.

Kooli direktor Anneli Errit ütles, et juhtkond on asjast teadlik ja sellest on väga palju räägitud. Küsimusele, kui palju vägivalda ette tulnud on, ta vastata ei soovinud.

Merily Pärn ja Lisette Vapper olid kuuendas klassis, kui sattusid esimest korda õpetaja Kraviku tundi. «Kõik said mõttetult halbu hindeid,» meenutas Vapper.

Seitsmendas klassis kukkus tema ees oleval klassivennal pliiats maha, mispeale õpetaja selle vastu seina virutas, rääkis tüdruk. Vapper ütles, et juhtis õpetaja tähelepanu asjaolule, et pliiats läks katki, misjärel too tal tooli alt tõmbas ja klassist välja ajas. Lisaks olevat neiul tekkinud ninaverejooks, millega tuli pöörduda traumapunkti, rääkis ta.

Õpetaja Kravik võttis läinud nädalal haiguslehe ega andnud kommentaare.

«On teatud põhjused, miks niisugused asjad võivad juhtuda – need on need, et me tahame kedagi endast välja ajada,» püüab direktor Errit õpetaja käitumist mõista ja juhtunus ka õpilaste osa näha.

Lisette ninaverejooksu järel keeldus kogu vene keele rühm tundi minemast. Vaherahu saavutati läbirääkimistel, kus osalesid ka psühholoog ja lapsevanemad. Vapper ja Pärn otsustasid aga kooli vahetada. Vägivald seevastu kestab edasi, ütles Vapper.

«Ma loen Facebookist pidevalt, kuidas jälle mõnele nooremale koolikaaslasele liiga tehakse, et jälle Olga Kravik tuli kallale,» rääkis neiu.

Anonüümselt nõustus «Pealtnägijaga» rääkima ka põhikooli lõpuklassis käiv Kaido (nimi muudetud), kelle väitel õpetaja peksis teda.

Oma jutu tõestuseks on õpilased Kraviku vägivallatsemist ka filminud. Direktori sõnul kinnitavad videod, et õpetajat aetakse meelega endast välja. «See on äärmiselt inetu vägivald nii ühelt- kui teiseltpoolt,» ütles ta.

Kolleegid ei kiirusta õpetajat hukka mõistma, sest erialaselt on ta tasemel. Küll aga läheb Kravik kergesti endast välja ja mõned õpilased provotseerivad meelega, et teda plahvatamas näha.

«See on absoluutselt enesega mitte toimetulev pedagoog, kogu tema käitumine on täiesti risti vastupidi sellele, mida üks pedagoog võiks arendada,» ütles Irene Käosaar haridusministeeriumi üldharidusosakonnast. Tema hinnangul läheb õpetaja õpilaste provokatsiooniga kaasa ja kogu klass naerab selle üle. «Kui ta ei suuda klassis õppeprotsessi juhtida, siis kahjuks tema koht ei ole klassis, tal tuleb uus töö otsida,» ütles Käosaar.

Kooli direktor ja õppealajuhataja pidasid Kravikuga tõsise pika vestluse, uurides, kas tal poleks aeg ametist lahkuda. Õpetaja keeldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles