Eesti arhitektid sattusid Norras hankeskandaali (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kroonid.
Norra kroonid. Foto: SCANPIX

Eesti arhitektuuribüroo Koko Arhitektid said Rogalandi omavalitsuselt 3,8 miljonit Norra krooni, et vana psühhiaatriahaigla kaasaegseks elamukompleksiks ümber kujundada – paraku sõlmiti leping ilma hankepakkumuseta ja nii jäid kohalikud arhitektid kavandatava osas sootuks sõnaõiguseta, kirjutavad Norra ajalehed Aftenbladet ja Aftenposten.

Koko Arhitektid pidanuksid Dales asuva endise psühhiaatriahaigla kaasaegseks slamukompleksiks ümber tegema, kirjutab ajaleht Aftenbladet.

Eesti firma sai prestiižse pakkumise aga nii, et teistel arhitektidel puudus võimalus omalt poolt kaasa rääkida, kuidas Rogalandi maakonna Nord-Jæreni kommuun endale eliitlinnajao rajab.

Riigifirma, mis maksis miljoneid väljaspool hankemenetlust tehtava töö eest ja kulutas sadu tuhandeid Norra kroone luksusreisidele, möönab nüüd rikkumises enda süüd, kirjutab Aftenposten.

Riigiettevõte maksis Koko Arhitektidele 3,8 miljonit Norra krooni ehk ümberarvestatuna 430 000 eurot, ilma et leping oleks läbinud riigihankemenetlust. Sellest summast kulus üle 44 000 euro Eesti reisidele ja luksushotellis ööbimisele.

Kehtiva seaduse järgi peavad avaliku sektori hanked Norras hankemenetluse läbima, kui nende maht ületab 56 000 eurot.

Eesti arhitekt Mait Väljas ütles juba 2015. aastal uudiskirjale Arkitektnytt antud usutluses, et Eesti on viimastel aastatel panustanud arhitektuuriekspordile ja Eesti arhitektide suurem nähtavus Norras ongi uutele turgudele jõudmise teadliku strateegia tulemus.

Paarisaja tuhande elanikuga Nord-Jæren asub Norra läänerannikul Stavangeri lähistel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles