Tarand võrdles ärmatamist kõhutuulega (3)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eurosaadik Indrek Tarand kritiseeris Kuku raadio saates «Keskpäevatund» teravalt Ärma talu ümber keerlevat skandaali, nimetades Evelin Ilvest tõusikuks ning võrreldes tekkinud olukorda lausa kõhutuulega.

«Me mäletame kõik seda joovastust, mida tekitas presidendikandidaat Ilves, lubades mitte muutuda kolhoosiesimehe kombel, mõisa vara isiklikku rahakotti kantijaks, kuid kahjuks ta ei pidanud vastu aastatki,» rääkis Tarand saates.

Tarand süüdistas sellise käitumise alustamises Evelin Ilvest, nimetades teda koguni tõusikuks. «Alustas seda Evelin, kes on muidugi Saku tõusik. Kogu see värk – kleidindus, leivategemine ja õukonna mängimine sai sealt alguse. Ilves loovutas oma riigimehe püksid hea lahke käega ära ning sinna see läks,» ütles Tarand. «Ja nüüd tõmbas üle ookeani ega taha midagi sellest enam kuulda,» lisas ta.

Tarandi sõnul on niinimetatud «vandenõu» Ärma talu kinnimaksmiseks palju vanem, kui viis aastat. «Ja nüüd ilmneb, et sellega tegelesid väga mitmed riigiametnikud, EAS-i juristid ja mitte Maria Alajõe üksinda. Koguni majandusministeerium ja võib-olla ka terve valitsus,» ei olnud Tarand kriitikaga kitsi.

Tema sõnul on antud olukord aga veel laiem, sest kogu asja tuum põhineb julgestusteenistuse hinnangul, nagu poleks võimalik Ärmal turismitalu pidada. «See hinnang sunniti julgestuspolitseile peale, sest kui me mõtleme näiteks Ameerika presidendile, siis temale ju ka julgestusteenistus ütleb, et Tallinna vanalinn on väga ohtlik, mille peale Ameerika president ei ütle, et «oi ma ei saa siis sinna minna», vaid asi tehakse korda nii, et saaks,» ütles Tarand raadiosaates.

Tarandi hinnangul oleme me nii-öelda õukondlikus laristamises tegelikult ise kõik süüdi. «Ärma tallu on pandud sisse miljoneid riiklikku raha ja me kõik oleme ise selles süüdi, kes leidsid, et Eesti vajab vahetust presidendiametisse ja me lasime suud vett täis sellel kõigel juhtuda,» rääkis ta.

Eurosaadiku sõnul on sellel asjal olnud juba pikalt halb maik juures, kuid me ise oleme just niimoodi otsustanud. «Meil on olnud pidusöök ja peielaud, kus kaugema nurga vaene sugulane on hernesupi mõjul kergelt püksituult lasknud ja me tegime nägu, et haiseb küll, aga kiidame, et küll on hea, sest tema see liigutus tegi Eesti maailmas suureks. Unustame selle müüdi ära. Mitte midagi suurt ei ole Eesti tänu Ilvese ringireisimisele saanud,» oli Tarand armutu.

Kuula «Keskpäevatunni» viimast saadet kogupikkuses siit

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles