Operatsioon Maarika ehk kriminaalsete naiste dokumendiäri (8)

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarika ehk Ljubov Genrihson juhtis politsei väitel nn passiffiat. Naine ise eitab süüdistusi.
Maarika ehk Ljubov Genrihson juhtis politsei väitel nn passiffiat. Naine ise eitab süüdistusi. Foto: ERR

Politsei sisekontrolli mitu aastat kestnud pingutused olid üle-eelmiseks aastaks korduvalt liiva jooksnud. Info, et politseist saab raha eest osta Eesti kodakondsust, oli küll äärmiselt intrigeeriv, kuid selle kontrollimiseks alates 2013. aastast korraldatud kaks jälituskombinatsiooni ei olnud  tulemust andnud.

Ainuke tulemus oli umbmäärane teadmine, kes võis olla skeemi taga. 2015. aasta alguses oli uurijail käsil viimane kombinatsioon: nad saatsid oma agendi ühe dokumendiäri arvatava asjaosalisega ehku peale rääkima. Tegelikult polnud see siseuurijaile esimene kord selle naisega õnne proovida. Eelmisel korral oli kahtlustatav aga jätnud kontakti võtnuile mulje, et ei tea asjast midagi.

Et mitte taas järsku eitust kuulda, pidi uue kontaktiotsija taust olema usutavam. Nii rääkiski agent naisele, kuidas oli tuttavate käest kuulnud, nagu saaks naine teda  Eesti kodakondsuse hankimisel aidata, ning selgitas, et tavatingimustel on see tema puhul välistatud, sest tal on kehtiv kriminaalkaristus.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles