Võsa-Petsile kaebama läinud «töötu» jäi riigi petmisega vahele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõeliselt hädas olevate töötute kõrval leidub ka neid, kes küll riigilt toetust võtavad ning samal ajal ka mustalt töötavad.
Tõeliselt hädas olevate töötute kõrval leidub ka neid, kes küll riigilt toetust võtavad ning samal ajal ka mustalt töötavad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Töötukassalt toetust saanud, kuid samal ajal nö mustalt töötanud mees jäi vahele, kui saamata jäänud palka «Võsareporteri» abiga nõudma hakkas.

Töötukassa nõudis mullu töötuna arvel olnutelt tagasi üle 480 000 euro hüvitisi ja toetusi ning praegu on menetluses tagasinõudeid ligi 330 000 euro ulatuses, kirjutab Anneli Ammas tänases Postimehes.

Pärnu töötukassa konsultant helistas igakuisele nõustamisele saabumata jätnud töötule, kuid telefon ei vastanud. Peagi saabus konsultandi mobiilile sõnum: «Kes sa oled? Ma ei saa praegu vastata. Olen Soomes tööl.»

Lugu lõppes sellega, et töötu võeti arvelt maha ja pidi saadud hüvitise tagasi maksma. See Pärnu naine oli üks rohkem kui tuhandest, kellel riigi ehk teiste, töötuskindlustusmaksu maksvate kodanike petmine läbi ei läinud.

«Hüvitiste ja toetuste tagasinõue võib hõlmata ainult ühe päeva töötuskindlustushüvitist suurusega näiteks 10 eurot või tervet ettevõtluse alustamise toetust summas 4474 eurot,» ütles töötukassa hüvitiste ja toetuste osakonna juhataja Marika Kaldre.

Kaldre sõnul ei teadvusta inimesed, et ka lühiajaline töö on seaduse järgi töötamine. «Sõltumata töötamise pikkusest, on selleks siis üks päev või aasta, tuleb töötuna arvel olijal sellest töötukassale teada anda,» lausus ta.

Üks Läänemaa töötu mees käis tööl, aga ei saanud palka kätte. Läks siis Võsa-Petsile (Kanal 2 «Võsareporteri» saatejuht Peeter Võsa – toim) kaebama ning lasi endast uhke teleloo teha. Seepeale sai mees raha kätte. Kohaliku töötukassa inimesed vaatasid televiisorit, üllatusid ja kutsusid mehe enda juurde.

«Ma ju ei olnud palka saanud,» õigustas mees, kuid sai isegi aru, et oli väga rumalalt vahele jäänud. Töötutoetus tuli tal tagasi maksta ja see võis kokkuvõttes olla suuremgi summa kui mustalt teenitud töötasu.

Segadusi tekkis ka valimiste ajal, kui nii mõnelgi töötul õnnestus kohalikus valimiskomisjonis tööd saada. Seaduse järgi on see töötamine nagu igal teisel juhul, mistõttu ei või ka valimiskomisjonis istudes ja hääli lugedes töötuna arvel olla.

«Selgitame kõigile töötukassasse end arvele võtma tulnutele, et töötada ja töötuna arvel olla ei saa korraga,» ütles Läänemaa töötukassa juhataja Evelin Kullison. «Parem võtta end kas või üheks töötamise päevaks näiteks valimiste ajal meie juurest arvelt maha ja pärast kohe uuesti arvele, kui hiljem toetusi tagasi maksta.»

Et inimene asus tööle enne töötuna arvelt maha võtmist, võib selguda töötukassas igapäevase kontrolli käigus, peale selle saadakse infot maksu- ja tolliametist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles