Kaitsepolitsei tabas Eesti-Saksa lende pommiga ähvardanud mehe

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsepolitsei pidas eelmise nädala neljapäeval kinni Eesti kodaniku, keda kahtlustatakse Tallinna lennujaamale ja Eestist Saksamaale suundunud lendudele pommiähvarduse tegemises mullu 25. juulil.

Harju maakohus rahuldas riigiprokuratuuri taotluse vahistada avaliku korra raskes rikkumises kahtlustatav mees kaheks kuuks.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul on pommiähvarduse tegemises kahtlustatav mees 33-aastane ning kohtulikult teda varem karistatud ei ole. Kaitsepolitseinikud pidasid mehe kinni Eestis.

Kriminaalasja kohtueelse menetluse juht, riigiprokurör Inna Ombler ütles, et kahtlustatav tunnistas ülekuulamisel ähvarduskõnede tegemist ning ta andis uurijatele selgitusi juhtumi faktiliste asjaolude kohta.

«Kaitsepolitseiamet teeb menetlustoiminguid, mille käigus kontrollime kahtlustatava ülekuulamisel esitatud väiteid. Sel põhjusel ei ole praegu võimalik kriminaalasjaga seotud andmeid detailsemalt avaldada,» ütles prokurör.

Kohtueelset menetlust viib läbi kaitsepolitseiamet ning juhib riigiprokuratuur.

Mullu 25. juuli öösel pärast kella 2 helistas Tallinna lennujaama ning kaitsepolitseisse end Daeshi liikmeks kutsuv mees, kes teatas kavatsusest õhkida nädala jooksul Tallinnast Saksamaale suunduv lennuk.

Helistaja rääkis inglise keeles ning kõne tuli Eesti mobiilinumbrilt ja Eesti territooriumilt. Kohe pärast telefonikõne saamist kontrollis politsei Tallinna lennujaama ning väljuvate lendude ohutust. Politsei tõstis Tallinna lennujaama turvameetmeid, mis kestsid terve nädala.

Politsei- ja piirivalveamet pani pommiähvarduse järel Tallinna lennujaama tugevama relvastusega lisapatrullid ning ka Tallinna kesklinnas ja reisisadamas liikuvatel patrullidel olid  püstolkuulipildujad.

Mullu suvel siseministri ametis olnud Hanno Pevkur kommenteeris juuli lõpus, et Eesti ja Saksamaa vahelisi lende pommiga ähvardanud inimene oli piisavate teadmistega, et enda tabamine võimalikult raskeks teha.

«Kes iganes ta oli, on tal piisavalt teadmisi, et varjata oma tegu. Ta teab, kuidas ühte või teist võimalust enda kasuks pöörata nii, et ta ülesleidmine oleks raske,» ütles Pevkur juulis valitsuse pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles